Dzisiaj Miasto Pracownia od Kuchni

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   14 kwietnia 2018 09:31
Udostępnij

Nowy cykl spotkań planuje Fundacja Miasto Pracownia. Jak zapowiadają Katarzyna Heród i Dorota Zwolak, będzie smacznie.

Podczas warsztatów Miasto Pracownia od Kuchni każdy z uczestników będzie mógł pochwalić się swoją potrawą i wymienić przepisem z inną osobą. Zasady są proste, a wstęp bezpłatny. Na pierwsze warsztaty w sobotę 14  kwietnia organizatorki zapraszają wrz z daniami wegetariańskimi i wegańskimi. Start o godzinie 16.

Skąd pomysł na warsztaty?
„Pomyślałyśmy: A może zrobimy takie spotkania przy dobrym jedzeniu? Dobra. Czyli nasz bardzo typowy dialog podczas wspólnej herbaty. A poważnie, szukałyśmy pomysłu na spotkania z ludźmi, z mieszkańcami i nie tylko. Przy jedzeniu dobrze się rozmawia i dobrze spędza czas. Postanowiłyśmy urządzić takie spotkanie w naszej pracowni, tego u nas jeszcze nie było. Bardzo spodobało nam się też na otwraciu, kiedy wszyscy siedzieli przy stole, jedli i rozmawiali, już wtedy pojawiła się w naszych głowach taka idea”.
Czy Dorota i Kasia lubią gotować, jaką lubią kuchnię?

Dorota:  

„Lubię gotować, ale nie zawsze mam możliwości i czas, aby zatracić się w kuchennych wyzwaniach. Preferuję kuchnię prostą i świeżą, bo wtedy jedzenie jest mniej przetworzone i łatwiejsze w wykonaniu. Przyrządzając prostą i szybką potrawę mogę poświęć więcej czasu na posiłek, a to jest dla mnie bardzo ważne, bo dużo większą miłością darzę samo jedzenie niż gotowanie.”
Kasia

„Lubię gotować, chociaż nie mam na to za dużo czasu. Nie ukrywam, że wolę, kiedy ktoś przygotowuje jedzenie dla mnie. Ale uwielbiam jeść, sprawia mi to niesamowitą przyjemność. Uwielbiam smakowanie mowych potraw, odkrywanie nowych smaków. Kiedy spotkamy się z przyjaciółką z Gdańska zawsze spędzamy czas na wyszukiwaniu fajnych miejsc i próbowaniu nowych rzeczy, nasze spotkania to jedna wielka poezja smaków. Nie ukrywam, że przygotowanie dania na nasze wydarzenie będzie dla mnie wyzwaniem, lubię kuchnię mięsną. Już nie mogę się doczekać próbowania nowych dań, zbierania przepisów i włączania ich w codzienną dietę”.

 

Nowy cykl spotkań planuje Fundacja Miasto Pracownia. Jak zapowiadają Katarzyna Heród i Dorota Zwolak, będzie smacznie.