Krem z cukinii

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   11 sierpnia 2019 16:30
Udostępnij

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealne do wakacyjnych, kulinarnych szaleństw. Można z nią zrobić całe mnóstwo przepysznych rzeczy.

Przepis na krem z cukinii z serkiem, ptysiami i pestkami z dyni jest właśnie przykładem na to, że cukinię można przerobić w coś pysznego w bardzo prosty sposób. Zupę przygotowałam na bulionie wykonanym własnoręcznie i zamrożonym (przepis znajdziesz tutaj), który jest świetną bazą do przygotowania przeróżnych zup. Mamy więc z głowy przygotowywanie warzywnego wywaru, a jednocześnie pewność, że zupa będzie aromatyczna.

Pozostało nam podduszenie cukinii i krem gotowy

Póki cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ani też usuwać pestek. Starsze sztuki będą jednak wymagać obierania i usuwania pestek – najłatwiej to zrobić przecinając cukinię wzdłuż na pół i przeciągając łyżeczką przez środek. Ja, mimo, że miałam młodą cukini obrałam ją ze skórki.

Do zupy dodałam serek w plasterkach, by miała aksamitną konsystencję i przyjemnie kremowy smak. Na co dzień unikam takich bomb kalorycznych, ale… wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.

Co potrzeba?

1 średnia cukinia
1 ząbek czosnku
szklanka bulionu
2 plasterki serka, np. Hochland (w wersji fit można użyć ziemniaka – należy go pokroić wówczas w drobna kostkę i gotować wraz z cukinią)
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?

Cukinię umyć (ewentualnie obrać ze skórki) i pokroić na kawałki. Ząbek czosnku również obrać i drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka, zalać bulionem. Gotować 15 minut, przelać do blendera, dodać ser i zmiksować.

Podawać z ptysiami i pestkami dyni

Smacznego

Zobacz również:

Cukinia panierowana

Czy wiecie o tym, że dzisiaj jest dzień sernika?Podawano go już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser…

Opublikowany przez Jolinkowe Smaki Wtorek, 30 lipca 2019

 

Jolinkowe smaki na fb:

Czy wiecie o tym, że dzisiaj jest dzień sernika?Podawano go już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser…

Opublikowany przez Jolinkowe Smaki Wtorek, 30 lipca 2019