Krem z cukinii

0 Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   11 sierpnia 2019 16:30

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealne do wakacyjnych, kulinarnych szaleństw. Można z nią zrobić całe mnóstwo przepysznych rzeczy.

Przepis na krem z cukinii z serkiem, ptysiami i pestkami z dyni jest właśnie przykładem na to, że cukinię można przerobić w coś pysznego w bardzo prosty sposób. Zupę przygotowałam na bulionie wykonanym własnoręcznie i zamrożonym (przepis znajdziesz tutaj), który jest świetną bazą do przygotowania przeróżnych zup. Mamy więc z głowy przygotowywanie warzywnego wywaru, a jednocześnie pewność, że zupa będzie aromatyczna.

Pozostało nam podduszenie cukinii i krem gotowy

Póki cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ani też usuwać pestek. Starsze sztuki będą jednak wymagać obierania i usuwania pestek – najłatwiej to zrobić przecinając cukinię wzdłuż na pół i przeciągając łyżeczką przez środek. Ja, mimo, że miałam młodą cukini obrałam ją ze skórki.

Do zupy dodałam serek w plasterkach, by miała aksamitną konsystencję i przyjemnie kremowy smak. Na co dzień unikam takich bomb kalorycznych, ale… wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.

Co potrzeba?

1 średnia cukinia
1 ząbek czosnku
szklanka bulionu
2 plasterki serka, np. Hochland (w wersji fit można użyć ziemniaka – należy go pokroić wówczas w drobna kostkę i gotować wraz z cukinią)
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?

Cukinię umyć (ewentualnie obrać ze skórki) i pokroić na kawałki. Ząbek czosnku również obrać i drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka, zalać bulionem. Gotować 15 minut, przelać do blendera, dodać ser i zmiksować.

Podawać z ptysiami i pestkami dyni

Smacznego

Zobacz również:

Cukinia panierowana

Czy wiecie o tym, że dzisiaj jest dzień sernika?Podawano go już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser…

Opublikowany przez Jolinkowe Smaki Wtorek, 30 lipca 2019

 

Jolinkowe smaki na fb:

Czy wiecie o tym, że dzisiaj jest dzień sernika?Podawano go już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser…

Opublikowany przez Jolinkowe Smaki Wtorek, 30 lipca 2019

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa