polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
– są praktyczne, wystarczy je zalać wrzątkiem i bulion gotowy – skracają przeciętnie czas gotowania o kilkadziesiąt minut – można je długo przechowywać – są tanie i powszechnie dostępne – mają różne “smaki”.
Poza tym, że są bardzo słone, cholernie niezdrowe i mają chemiczny posmak, są w zasadzie bez wad. Ale te trzy cechy wystarczają, by je mieć w głębokiej pogardzie, przynajmniej raz na jakiś czas.
Bez nich nie ma prawdziwego kucharzenia, używamy ich prawie codziennie – są podstawą zup, sosów, dodatkiem do potraw duszonych. Warto ich więc przygotować więcej i zamrozić – w razie potrzeby będą pod ręką i przygotowanie potrawy z ich udziałem nie zabierze nam więcej czasu niż zalanie kostki bulionowej wrzątkiem. A różnica przecież będzie ogromna.
Tak więc, raz na jakiś czas, zasmakujmy prawdziwego smaku bulionu – aromatycznego, esencjonalnego, pełnego wartości odżywczych, nie skażonego chemią. I słonego w takim stopniu, w jakim nam odpowiada. Własnoręcznie przygotowany wywar, zawierający ogromną dawkę energii i smaku to najlepsza baza do przygotowania pysznych i wonnych zup.
Bulion przygotowany z mięsa, warzyw lub grzybów, szczelnie przykryty, by nie miał styczności z innymi produktami – można przechowywać w lodówce przez trzy dni. Dokładne przykrycie płynu jest bardzo ważne, bowiem szybko “łapie” zapachy innych potraw.
Zamrożony wywar nie straci swoich właściwości smakowych i odżywczych nawet przez dwa miesiące, jeśli zostanie zamrożony i będzie przechowywany w zamrażarce, w hermetycznym naczyniu (jaka ja to robię – o tym później).
Te bardzo skondensowane, w sam raz na jedną porcję. Można przechowywać w woreczkach foliowych lub małych pudełkach tak, by je można było łatwo użyć, bez potrzeby rozmrażania dużej ilości.
Dobry wywar, esencjonalny i aromatyczny przygotowuje się z mięsa, kości, ryb lub grzybów, z dodatkiem warzyw, lub też z samych warzyw. To warzywa właśnie zawierają aromatyczne substancje, które w czasie gotowania rozpuszczają się w wodzie i nadają wywarom smak.
Smak wywaru wzbogacą aromatyczne zioła: natka pietruszki, liście selera, lubczyk, tymianek, przypieczona lub podsmażona cebula, czosnek, oraz przyprawy: ziarna pieprzu, czy ziela angielskiego.
Po przepis kliknij na http://jolinkowesmaki.pl/blog/przepisy/domowa-kostka-rosolowa/