Domowa kostka rosołowa

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   17 maja 2019 09:50

Kostki rosołowe zagościły w naszych kuchniach na dobre. Drobiowe, wołowe, grzybowe i inne. Więcej w nich jednak chemii, niż prawdziwego smaku bulionu.

Mają niby same zalety:

– są praktyczne, wystarczy je zalać wrzątkiem i bulion gotowy
– skracają przeciętnie czas gotowania o kilkadziesiąt minut
– można je długo przechowywać
– są tanie i powszechnie dostępne
– mają różne “smaki”. 

Same zalety, prawda? Czy mają wady? 

Poza tym, że są bardzo słone, cholernie niezdrowe i mają chemiczny posmak, są w zasadzie bez wad. Ale te trzy cechy wystarczają, by je mieć w głębokiej pogardzie, przynajmniej raz na jakiś czas.

Buliony, czyli wywary

Bez nich nie ma prawdziwego kucharzenia, używamy ich prawie codziennie – są podstawą zup, sosów, dodatkiem do potraw duszonych. Warto ich więc przygotować więcej i zamrozić – w razie potrzeby będą pod ręką i przygotowanie potrawy z ich udziałem nie zabierze nam więcej czasu niż zalanie kostki bulionowej wrzątkiem. A różnica przecież będzie ogromna.

Tak więc, raz na jakiś czas, zasmakujmy prawdziwego smaku bulionu – aromatycznego, esencjonalnego, pełnego wartości odżywczych, nie skażonego chemią. I słonego w takim stopniu, w jakim nam odpowiada. Własnoręcznie przygotowany wywar, zawierający ogromną dawkę energii i smaku to najlepsza baza do przygotowania pysznych i wonnych zup.

Jak długo przechowywać?

Bulion przygotowany z mięsa, warzyw lub grzybów, szczelnie przykryty, by nie miał styczności z innymi produktami – można przechowywać w lodówce przez trzy dni. Dokładne przykrycie płynu jest bardzo ważne, bowiem szybko “łapie” zapachy innych potraw.

Zamrożony wywar nie straci swoich właściwości smakowych i odżywczych nawet przez dwa miesiące, jeśli zostanie zamrożony i będzie przechowywany w zamrażarce, w hermetycznym naczyniu (jaka ja to robię – o tym później).

Małe ilości bulionu

Te bardzo skondensowane, w sam raz na jedną porcję. Można przechowywać w woreczkach foliowych lub małych pudełkach tak, by je można było łatwo użyć, bez potrzeby rozmrażania dużej ilości.

Dobry wywar, esencjonalny i aromatyczny przygotowuje się z mięsa, kości, ryb lub grzybów, z dodatkiem warzyw, lub też z samych warzyw.
To warzywa właśnie zawierają aromatyczne substancje, które w czasie gotowania rozpuszczają się w wodzie i nadają wywarom smak.

Smak wywaru wzbogacą aromatyczne zioła: natka pietruszki, liście selera, lubczyk, tymianek, przypieczona lub podsmażona cebula, czosnek, oraz przyprawy: ziarna pieprzu, czy ziela angielskiego.

Jak zrobić taką kostkę?

Po przepis kliknij na http://jolinkowesmaki.pl/blog/przepisy/domowa-kostka-rosolowa/

Chcesz przeczytać więcej przepisów? zapraszamy na bloga JolinkoweSmaki.pl

 

 

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
 
Aukcje dla Nikolki Kurpas
Grupa Publiczna · 1233 członków
Dołącz do grupy
https://www.siepomaga.pl/aukcjedlanikolki Aukcje dla Nikolki Kurpas to grupa ludzi wymieniających się przedmiotami i usługami, podczas zabawy po zako...
 
. . . . . . . . . . . . . . .
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

. . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa