Alergia poskromiona?

Redakcja  |   Fakty  |   21 grudnia 2011 16:28
Udostępnij

Rozmowa z profesor Bożeną Cukrowską z Centrum Zdrowia Dziecka, której zespół wspólnie z naukowcami Politechniki Łódzkiej przeprowadził jedyne w Polsce badania wskazujące na korzystny wpływ mieszaniny tzw. dobrych bakterii na alergię u dzieci. Przebadane szczepy oznaczone skrótem ŁOCK są dostępne w aptekach.

Pani Profesor, alergia na pokarmy występująca u dzieci to najczęściej pierwszy objaw choroby alergicznej. Rodzice walczą z nią, wykluczając z diety określone potrawy…

– To prawda, rodzice powinni mieć jednak świadomość, że mogą wpływać na rozwój odporności dziecka zanim pojawią się pierwsze objawy alergii. Wyniki moich badań dowodzą, że efekty może przynieść odpowiednio wczesne uzupełnienie diety probiotykami.

Jak długo światowa medycyna zajmuje się na poważnie znaczeniem probiotyków w prewencji alergii?

– W 2001 roku po raz pierwszy napisał o tym zespół z Finlandii. Dotychczasowe prace kliniczno-badawcze dowodzą, że podawanie probiotyków kobietom w ciąży, a następnie dzieciom od razu po urodzeniu przez okres sześciu miesięcy, zmniejsza ryzyko rozwoju alergii w dalszym życiu.

O jakich probiotykach mowa?

– Chodzi o żywe bakterie, najczęściej z rodzaju Lactobacillus lub Bifidobacterium, które zostały wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowych ludzi. Te bakterie, podane doustnie, modulują skład mikroflory jelitowej, jak również bezpośrednio wpływają na układ odpornościowy.
U dzieci,  po podaniu probiotyków, dochodzi do zwiększenia liczby bakterii
z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz do aktywacji układu immunologicznego w kierunku procesów antyalergicznych. Jednak nie wszystkie probiotyki mają taki wpływ.

Co to znaczy?

– Działanie tego samego szczepu może być różne w różnych populacjach. Badania mojego zespołu pozwoliły na znalezienie szczepów probiotycznych Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei wyizolowanych z populacji polskiej. Są to jedyne badania przeprowadzone w populacji polskiej, wskazujące na korzystny wpływ podawania mieszaniny szczepów probiotycznych na alergię u dzieci. Mieszanina przebadanych szczepów: Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0919 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, jest dostępna w aptekach, jako preparat Latopic.

Prowadzi Pani dalsze badania w tym zakresie?

– Tak, obecnie biorę udział w projekcie finansowanym przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, do którego zostanie włączonych kilka ośrodków naukowo-badawczych z Polski. Mam nadzieję, że te badania prowadzone wspólnie z zespołem naukowców z Politechniki Łódzkiej i Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk pozwolą na pogłębienie naszej wiedzy na temat roli dobrych bakterii – Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei – w chorobach alergicznych.