polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie. Dodatkowo czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.
Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.
– 2 główki czosnku – 1 kg ziemniaków – 1 litr bulionu – 2 cebule – 3 trójkąty serka topionego – 2 łyżki masła klarowanego – 2 łyżki oliwy – pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż dziesięć minut na bardzo małym ogniu (cebula ma się tylko zeszklić).
Po dziesięciu minutach podsmażania wlej do garnka litr bulionu warzywnego lub drobiowego, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.
Zainteresował Cię wpis? Po pełny przepis sięgnij na JolinkoweSmaki.pl