Zupa czosnkowa

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   14 marca 2020 11:21
Udostępnij

Zupa czosnkowa, niesamowicie pyszna i bardzo szybka do wykonania. Jest aksamitna i bardzo kremowa. Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie.

Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie. Dodatkowo czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.

Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

Co potrzeba?

– 2 główki czosnku
– 1 kg ziemniaków
– 1 litr bulionu
– 2 cebule
– 3 trójkąty serka topionego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki oliwy
– pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Jak przygotować?

Roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż dziesięć minut na bardzo małym ogniu (cebula ma się tylko zeszklić).

Po dziesięciu minutach podsmażania wlej do garnka litr bulionu warzywnego lub drobiowego, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.

 

Zainteresował Cię wpis? Po pełny przepis sięgnij na JolinkoweSmaki.pl