Zupa czosnkowa

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   14 marca 2020 11:21

Zupa czosnkowa, niesamowicie pyszna i bardzo szybka do wykonania. Jest aksamitna i bardzo kremowa. Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie.

Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie. Dodatkowo czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.

Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

Co potrzeba?

– 2 główki czosnku
– 1 kg ziemniaków
– 1 litr bulionu
– 2 cebule
– 3 trójkąty serka topionego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki oliwy
– pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Jak przygotować?

Roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż dziesięć minut na bardzo małym ogniu (cebula ma się tylko zeszklić).

Po dziesięciu minutach podsmażania wlej do garnka litr bulionu warzywnego lub drobiowego, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.

 

Zainteresował Cię wpis? Po pełny przepis sięgnij na JolinkoweSmaki.pl

 

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa