polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Festiwal Smaku „Kuchnia” gromadził wielu gości – łasuchów, ale i sporo wystawców: zarówno młodszych adeptów gotowania, jak i doświadczonych w kuchennych bojach Pań z KGW, którym żaden doradca smaku do niczego nie jest potrzebny.
Stoły, ławy i blaty, ustawione wkoło płyty naszego Rynku, wprost uginały się od lokalnych, regionalnych i tradycyjnych smakołyków. Ciasta, przekąski, koreczki, zupy i chłodniki, pajdy pachnącego chleba ze smalcem lub różnymi wariantami past i smarowideł, sery, pierogi, kasze, sałatki warzywne, jaja, ryby i mięsne smakołyki – to i wiele więcej oferowali prezentujący się wystawcy. To była prawdziwa uczta.
Podczas imprezy swoje stoiska zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z terenu czterech współpracujących ze sobą Lokalnych Grup Działania. Naszą LGD „Dolina Soły” reprezentowały: KGW Chełmek, KGW Rajsko, KGW Brzeszcze Bór, KGW Bielany oraz KGW Wieprz. Dodatkowo Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca przeprowadziły warsztaty lepienia tradycyjnych pierogów, prezentując różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach oraz sposoby eleganckiego podawania potraw.
A żeby oferowane specjały smakowały jeszcze bardziej, organizatorzy zaprosili na scenę także grupy i zespoły śpiewacze oraz Młodzieżową Orkiestrę Dętą OSP Witkowice.
Festiwal Smaku zrealizowano ramach projektu „KUCHNIA” – Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją. Przedsięwzięcie zakłada współpracę międzyterytorialną Lokalnych Grup Działania z terenu Małopolski i Śląska, czyli Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Podbabiogórze” (gminy powiatu suskiego), Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Wadoviana” (gmina Wadowice i gmina Andrychów), Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Dolina Soły” (gminy powiatu oświęcimskiego i wadowickiego) oraz Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” (gminy powiatu żywieckiego).