Smażenie to Twój ulubiony sposób przyrządzania potraw? Sprawdź, jak uczynić je przyjemniejszym i zdrowszym

Materiał sponsorowany  |   Kulinaria  |   3 czerwca 2021 13:07
Udostępnij

Gotowanie stało się wyjątkową modą i środkiem do poznawania innych kultur, a dla wielu osób – sposobem na życie. Kucharze są celebrytami, programy i blogi kulinarne śledzą miliony odbiorców. Najważniejszym odkryciem był jednak fakt, że jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Nic więc dziwnego, że ludzie chcą wiedzieć o nim jak najwięcej i szukają rozwiązań, które nie tylko pomogą im stworzyć smaczne danie, ale też będą korzystne dla ich zdrowia. 

ABC idealnego sprzętu kuchennego – od czego zacząć?

Smażenie to jeden z najczęściej wybieranych sposobów na przygotowanie posiłku. Wydawałoby się, że bez znaczenia jest rodzaj używanej patelni. Niestety to nieprawda. Wybór odpowiedniej patelni może sprawić, że smażenie będzie dużo przyjemniejsze, a dodatkowo pozwoli na redukcję ilości zbędnego tłuszczu, czyniąc jedzenie zdrowszym.

Producenci prześcigają się w oferowaniu konsumentom dogodnych i atrakcyjnych rozwiązań. Klient musi się jednak zastanowić, czego najbardziej potrzebuje w swojej kuchni. Każda patelnia jest nieco inna i służy do przygotowywania innego rodzaju potraw. W pierwszej kolejności należy dopasować ją do rodzaju kuchenki, pamiętając, że nie wszystkie rozwiązania są uniwersalne. Istotnym czynnikiem jest materiał, z którego wykonano sprzęt – od rodzaju powłoki i solidności jej wykonania będzie zależało jak dużą ilość tłuszczu trzeba użyć do smażenia. Warto zastanowić się nad patelnią, która wymaga minimalnej porcji oleju, a idealnym rozwiązaniem będzie powłoka, która nie potrzebuje tłuszczu w ogóle. Najczęściej produkowane patelnie dzielą się na teflonowe, tytanowe, granitowe, ceramiczne czy emaliowane. Wybór jest spory.

Każdy rodzaj materiału ma wiele zalet, jednak należy zwrócić uwagę na jego wymagania. Nie każda patelnia nada się do mycia w zmywarce, niektóre będą potrzebować specjalnych silikonowych przyborów do mieszania, a innych nie wolno przegrzewać.

Patelnia, która zachwyci zarówno profesjonalistę, jak i amatora w kuchni

Rodzaj i odpowiedni dobór powłoki do kuchennych przyzwyczajeń to ważna kwestia, ale równie istotne jest zwrócenie uwagi na przeznaczenie patelni. Najlepiej mieć w kuchni kilka typów (np. patelnię do naleśników, grillową i wok), ale decydując się na jeden sprzęt, do użytkowania na co dzień, dobrze wybrać najbardziej uniwersalny.

Każdy profesjonalny kucharz dokładnie zastanawia się nad idealnym dla niego rozwiązaniem. Warto zrobić to samo – bo gotowanie powinno być przyjemnością.

 

Najnowsze realizacje wideo