najnowsze wpisy
KULINARIA. Ziołowe masełka i ich zastosowanie

KULINARIA. Ziołowe masełka i ich zastosowanie

Gotowe masełko nie tylko doskonale sprawdza się na gorącym toście. Gdy trzymasz je w lodowce jest doskonałe do pieczywa, ale nie da się masła czosnkowego jeść na okrągło. Masełka poleca Maria Kwarciak, czytelniczka Faktów Oświęcim.

więcej
8 października 2013 12:02
Jola Wodniak
KULINARIA. Nadziewana cukinia

KULINARIA. Nadziewana cukinia

Przepis na faszerowaną cukinię poleca nasza czytelniczka Asia Bochaczyk. To typowe jesienne danie jest nie tylko dla wielbicieli cukinii. Faszerowana cukinia najlepsza jest na ciepło, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

więcej
30 września 2013 22:00
Jola Wodniak
KULINARIA. Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

KULINARIA. Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Wypróbuj te z płatkami owsianymi i zobacz różnicę. Przepis poleca Dziewczyna z kodeksem.

więcej
22 września 2013 00:37
Jola Wodniak
KULINARIA. Pasta z wędzonej makreli (ZOBACZ FILM)

KULINARIA. Pasta z wędzonej makreli (ZOBACZ FILM)

Ojciec Wojciech Jędrzejewski z Boskiej TV poleca pastę z wędzonej makreli orz opowiada o darze i ciężkiej pracy.

więcej
15 września 2013 09:16
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Karkówka ojca Wojciecha (ZOBACZ FILM)

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Karkówka ojca Wojciecha (ZOBACZ FILM)

Ojciec Wojciech Jędrzejewski w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie. Dominikanin, dyplomowany kuchmistrz i słynny rekolekcjonista w jednym poleca na niedzielny obiad karkówkę.

więcej
8 września 2013 03:09
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Sernik z jogurtami

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Sernik z jogurtami

Masz ochotę na sernik, ale w lodówce ani grama sera? Jest na to rozwiązanie, użyj jogurtów greckich, a nikt z kosztujących ciasto nie domyśli się takiej zamiany.

więcej
1 września 2013 01:31
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Deser zebra na gorące popołudnia

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Deser zebra na gorące popołudnia

Szybki deser z wiśniami i z pyszną masą maskarpone oraz budyniem czekoladowym własnej roboty – czy nie brzmi dość smacznie? Deser poleca Danuta Rozmys, czytelniczka Faktów Oświęcim.

więcej
18 sierpnia 2013 02:20
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Bananowiec

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Bananowiec

Jeśli panujące upały zniechęcają Cię do używania piekarnika i pieczenia ciast, zrób deser, który orzeźwi w te gorące dni. Wystarczy trochę bananów, galaretki i biszkopty, a deser zachwyci całą Twoją rodzinę. Poniżej przedstawiamy przepis Dziewczyny z kodeksem.

więcej
6 sierpnia 2013 19:01
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Ciasto biszkoptowe z amaretto

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Ciasto biszkoptowe z amaretto

Jeśli ktoś ma ochotę sprawić, że goście poczują się szczęśliwi w Waszym domu, to upieczcie to ciasto a będą na zawsze pamiętać waszą gościnność. Ciasto rozwesela serce, daje rozkosz podniebieniu i rozpływa się w karmelową nirwanę. Bardzo poleca przepis Danuta Rozmys.

więcej
6 sierpnia 2013 10:18
Jola Wodniak
GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Quiche z cukinią i pomidorami

GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Quiche z cukinią i pomidorami

Quiche bardzo przypomina dobrze znane nam tarty. W obu tych potrawach podstawą jest kruche ciasto, cechą odróżniającą quiche od tradycyjnej tarty jest masa śmietanowo-jajeczna, w której zatopione jest nadzienie. DODAJ SWÓJ PRZEPIS.

więcej
29 lipca 2013 13:18
Jola Wodniak
1 34 35 36 37