polecamy
Życzenia dla Mieszkańców Powiatu Oświęcimskiego
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Gotowe masełko nie tylko doskonale sprawdza się na gorącym toście. Gdy trzymasz je w lodowce jest doskonałe do pieczywa, ale nie da się masła czosnkowego jeść na okrągło. Masełka poleca Maria Kwarciak, czytelniczka Faktów Oświęcim.
Przepis na faszerowaną cukinię poleca nasza czytelniczka Asia Bochaczyk. To typowe jesienne danie jest nie tylko dla wielbicieli cukinii. Faszerowana cukinia najlepsza jest na ciepło, a jej przygotowanie jest bardzo proste.
Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Wypróbuj te z płatkami owsianymi i zobacz różnicę. Przepis poleca Dziewczyna z kodeksem.
Ojciec Wojciech Jędrzejewski z Boskiej TV poleca pastę z wędzonej makreli orz opowiada o darze i ciężkiej pracy.
Ojciec Wojciech Jędrzejewski w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie. Dominikanin, dyplomowany kuchmistrz i słynny rekolekcjonista w jednym poleca na niedzielny obiad karkówkę.
Masz ochotę na sernik, ale w lodówce ani grama sera? Jest na to rozwiązanie, użyj jogurtów greckich, a nikt z kosztujących ciasto nie domyśli się takiej zamiany.
Szybki deser z wiśniami i z pyszną masą maskarpone oraz budyniem czekoladowym własnej roboty – czy nie brzmi dość smacznie? Deser poleca Danuta Rozmys, czytelniczka Faktów Oświęcim.
Jeśli panujące upały zniechęcają Cię do używania piekarnika i pieczenia ciast, zrób deser, który orzeźwi w te gorące dni. Wystarczy trochę bananów, galaretki i biszkopty, a deser zachwyci całą Twoją rodzinę. Poniżej przedstawiamy przepis Dziewczyny z kodeksem.
Jeśli ktoś ma ochotę sprawić, że goście poczują się szczęśliwi w Waszym domu, to upieczcie to ciasto a będą na zawsze pamiętać waszą gościnność. Ciasto rozwesela serce, daje rozkosz podniebieniu i rozpływa się w karmelową nirwanę. Bardzo poleca przepis Danuta Rozmys.
Quiche bardzo przypomina dobrze znane nam tarty. W obu tych potrawach podstawą jest kruche ciasto, cechą odróżniającą quiche od tradycyjnej tarty jest masa śmietanowo-jajeczna, w której zatopione jest nadzienie. DODAJ SWÓJ PRZEPIS.