polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Szybki deser z wiśniami i z pyszną masą maskarpone oraz budyniem czekoladowym własnej roboty – czy nie brzmi dość smacznie? Deser poleca Danuta Rozmys, czytelniczka Faktów Oświęcim.
Co potrzeba? Masa z serka marscapone: 2 jajka, 1 pudełko serka mascarpone, 3/4 szklanki cukru pudru oraz 1 laska wanilii. Masa czekoladowa budyniowa: pół litra mleka, 5 dkg masła, 2 jajka, 0.5 tabliczki czekolady mlecznej roztopionej, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 dkg cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. 30 dkg drylowanych wiśni, płatki kokosowe.
Jak przygotować?
Masa z serka Żółtka oddzielić od białek.Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem na puszysta masę,dodać ziarenka z laski wanilii, żółtka. Wszystko razem wymieszać.
Masa budyniowa Jajka ubić z pół szklanki mleka i z obiema mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy do masy, zagotowujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy.
Jak podawać?
Na spód kieliszków kładziemy wiśnie, na to masę czekoladową i masę z serka z mascarpone, wiśnie i płatki kokosowe.