polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
W gwarze śląskiej występuje jako modro kapusta i jest wpisana na liście tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.
Jest to na tyle prosty przepis, że każda – nawet mało doświadczona kucharka poradzi sobie z przyrządzeniem tego śląskiego smakołyku.
– 1 główka czerwonej kapusty poszatkowanej – 1 cebula pokrojona drobno – 3-5 plastrów boczku pokrojonego w kostkę – 1-2 łyżki octu – sól, cukier, pieprz – 4 kulki ziela angielskiego – 2 liście laurowe – 2-4 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie)
Kapustę zalewamy kilkoma szklankami gorącej wody tak, aby była przykryta wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości (przez około 30 minut).
Na patelni podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia masło klarowane.
Dusimy całość przez około 10 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Serwujemy ją na ciepło.