Modra kapusta, czyli dodatek do śląskiego obiadu

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   16 lutego 2020 09:37

Modra kapusta to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady.

W gwarze śląskiej występuje jako modro kapusta i jest wpisana na liście tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.

Jest to na tyle prosty przepis, że każda – nawet mało doświadczona kucharka poradzi sobie z przyrządzeniem tego śląskiego smakołyku.

Co potrzeba?

– 1 główka czerwonej kapusty poszatkowanej
– 1 cebula pokrojona drobno
– 3-5 plastrów boczku pokrojonego w kostkę
– 1-2 łyżki octu
– sól, cukier, pieprz
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 2-4 łyżki masła klarowanego  (opcjonalnie)

Jak przygotować?

Kapustę zalewamy kilkoma szklankami gorącej wody tak, aby była przykryta wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości (przez około 30 minut).

Na patelni podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia masło klarowane.

Dusimy całość przez około 10 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Serwujemy ją na ciepło.

Smacznego

 

Więcej przepisów na JolinkoweSmaki.pl

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa