polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Magda Gessler z Kamilą, Dominiką i Łukaszem. Fot. WZS Zator
Magda Gessler przyjechała do podoświęcimskich Babic, by w ramach „Kuchennych rewolucji” z Marysieńki stworzyć „Zajazd babski”. Lokal ma serwować specjały starej kuchni i dania lokalne.
Fragment programu, którego odcinek na antenie TVN widzowie zobaczą wiosną, restauratorka postanowiła nagrać w Zatorze. Nie bez znaczenia jest fakt, że WZS dysponuje jedną z najnowocześniejszych pracowni gastronomicznych w Polsce.
Uczniowie szkoły, Kamila Korecka, Dominika Dzidek i Łukasz Milowski, pod okiem kulinarnej mistrzyni przygotowali słynnego zatorskiego karpia.
Jednak nie tylko Magda Gessler zainteresowała się karpiami. W ostatnich dniach widzowie programu „Okrasa łamie przepisy” mogli obejrzeć prowadzącego go kucharza Karola Okrasę, gotującego pomiędzy stawami zatorskimi.
Powstały tam czosnkowy kapuśniak na karpiu, zapieczony na złoto karp w kapuście i pomidorach, pikantna zapiekanka z karpia i słodkie bataty oraz karp z rusztu.