Magda Gessler u zatorskich uczniów – FOTO

Paweł Wodniak  |   Fakty,Kulinaria  |   23 listopada 2017 11:17

Kulinarna celebrytka Magdalena Gessler gościła w Wielozawodowym Zespole Szkół w Zatorze. Pod jej okiem uczniowie przygotowali zatorskiego karpia.

Magda Gessler przyjechała do podoświęcimskich Babic, by w ramach „Kuchennych rewolucji” z Marysieńki stworzyć „Zajazd babski”. Lokal ma serwować specjały starej kuchni i dania lokalne.

Fragment programu, którego odcinek na antenie TVN widzowie zobaczą wiosną, restauratorka postanowiła nagrać w Zatorze. Nie bez znaczenia jest fakt, że WZS dysponuje jedną z najnowocześniejszych pracowni gastronomicznych w Polsce.

Uczniowie szkoły, Kamila Korecka, Dominika Dzidek i Łukasz Milowski, pod okiem kulinarnej mistrzyni przygotowali słynnego zatorskiego karpia.

Jednak nie tylko Magda Gessler zainteresowała się karpiami. W ostatnich dniach widzowie programu „Okrasa łamie przepisy” mogli obejrzeć prowadzącego go kucharza Karola Okrasę, gotującego pomiędzy stawami zatorskimi.

Powstały tam czosnkowy kapuśniak na karpiu, zapieczony na złoto karp w kapuście i pomidorach, pikantna zapiekanka z karpia i słodkie bataty oraz karp z rusztu.