polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Chorwacja oprócz lazurowych wybrzeży, pięknych plaż i słonecznej pogody może szczycić się też pysznym jedzenie. Turyści, którzy przyjeżdżają tutaj na wakacje, często zabierają swoje jedzenie, które przyrządzają później w apartamentach (najlepsze ceny noclegów sprawdzisz tutaj) czy na kempingach, przez co nie mają możliwości zasmakowania tutejszej kuchni. W tym artykule oprowadzimy Cię po chorwackiej kuchni i pokażemy, że naprawdę warto spróbować tutejszych potraw.
W artykule:
Chorwacka kuchnia jest niezwykle różnorodna, znajdziemy tu dania z mięsem, z popularnymi zwłaszcza w nadmorskich regionach owocami morza czy proste potrawy wegetariańskie. Warto wspomnieć też, że kuchnia ta łączy w sobie wiele kulinarnych tradycji. Na kształtowaniu chorwackiego menu mieli wpływ między innymi Włosi, Grecy, Francuzi, a nawet Rzymianie.
W przyrządzanych, w różnych regionach kraju potrawach królują przede wszystkim regionalne produkty, charakterystyczne dla danej miejscowości oraz niezmienne, tradycyjne produkty, które są uniwersalne i stosowane w całej Chorwacji, jak na przykład oliwa czy wino.
Oto charakterystyka przymorskich regionów Chorwacji i kilka słynnych potraw, które koniecznie musisz spróbować:
Ze względu na bliskie położenie Włoch w kuchni istryjskiej znajdziemy dużo potraw makaronowych, np. typową potrawę Istrii fuži, podawaną z gulaszem z dziczyzny lub truflami. Popularna jest też tutaj zupa warzywna maništra. Hoduje się tam duże ilości małż i pstrągów, co widać w dużej ilości potraw z ich udziałem. Region ten słynie przede wszystkim z trufli, wędzonej szynki prušt i serów kozich.
W tym regionie znajdziemy gaje oliwne oraz ogrody przepełnione ziołami głównie oregano i szałwią. Znajdziemy tutaj też kvarnerskie krewetki, które uważane są za najsmaczniejsze w całym Adriatyku. Oprócz krewetek popularne tu są też inne owoce morza jak ośmiorniczki, kalmary oraz świeże ryby chorwacki zubatac, chorwacki brancin, czerwony smok morski, chorwacka škarpina. Warto spróbować tutejszego przysmaku małych panierowanych rybek, smażonych na głębokim oleju.
Najsłynniejszym produktem pochodzącym z tego regionu jest ser z wyspy Pag – paški sir. Jeśli chodzi o dania to regionalnymi, tradycyjnymi potrawami są: czarne risotto, sałatka z ośmiornicą, kiełbaski jagnięco-wołowe ćevapčići podawane z ajwarem oraz lignje na žaru – grillowane kalmary. Warto zatrzymać się też przy lokalnych winach, które uznawane są za najlepsze w całej Chorwacji.
Zdecydowanie najlepszym miejscem, w którym można zjeść tradycyjne potrawy, jest konoba – restauracja prowadzona przez rodzimych Chorwatów, w której zjemy tylko tradycyjne potrawy ze świeżych, lokalnych produktów. Jeśli mielibyście kiedyś wybierać między konobą, a zwykłą restauracją zdecydowanie lepiej wybrać konobę.
Jeśli chcielibyście zaopatrzyć się w lokalne produkty, warto wybrać się na targ. Znajdziecie tam świeże warzywa i owoce, ale też przetwory i oliwę. Jeśli chcecie kupić owoce morza i ryby, najlepiej udać się bezpośrednio do portu, gdzie rybacy sprzedają je bezpośrednio z łodzi.
Dobrym sposobem na poznanie lokalnych potraw i produktów jest wynajęcie willi lub apartamentu bezpośrednio od Chorwata. Chorwaci znani są z gościnności i uprzejmości i prawie zawsze częstują swoich gości owocami i warzywami z własnych upraw, rakiją, winem czy oliwą. Doradzą Wam też, jakie konoby warto odwiedzić.