Biełucha najlepszą potrawą regionalną – FOTO

Redakcja eFO  |   Kulinaria,Kultura i rozrywka  |   29 lipca 2021 06:00
Udostępnij

Zupa biełucha okazała się najlepszą potrawą regionalną podczas Dnia Kuchni Polskiej i Regionalnej, który zagościł w Porębie Wielkiej.

Występom zespołów śpiewaczych towarzyszył konkurs na najlepszą potrawę. Podczas gdy dorośli próbowali regionalnych przysmaków, dzieci figlowały na dmuchańcach.

Wyniki konkursu za najlepsza potrawę regionalną

Bezkonkurencyjna okazała się zupa biełucha od Koła Gospodyń Wiejskich w Broszkowicach.

Drugie miejsce zajęła pieczeń, czyli zimna płyta w różnych odsłonach – ze śliwką, jajkiem na twardo lub piersią z kurczaka od pań z Grojca. 

 

 

Trzecim miejscem nagrodzono bitki z kopytkami i buraczkami od KGW z Brzezinki. Jury wyróżniło również wodzionkę od KGW w Rajsku, zupę królewską od koła w dworach i kwaśnicę przygotowaną przez panie ze Starych Stawów.

Wyniki konkursu na najlepszą potrawę regionalną ogłosiła Danuta Kożusznik ze Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.

„To, co gotują przygotowują koła gospodyń ma w sobie coś niepowtarzalnego, czego nie kupimy w żadnej restauracji, w żadnym sklepie. To jest ta potrawa, której nigdzie nie można dostać. To właśnie wasze serce, bezinteresowność, miłość do gotowania sprawiają, że wasze potrawy są niepowtarzalne i wspaniałe” – powiedziała miesięcznikowi Oświęcimska Gmina Danuta Kożusznik.

 

 

Najnowsze realizacje wideo