Dlaczego warto jeść szparagi?

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   6 maja 2019 17:35
Udostępnij

Odpowiedź jest bardzo prosta – bo są bajecznie smaczne. Dlaczego jeszcze warto jeść szparagi? Są jeszcze inne powody, bardziej zdrowotne.

Niepozorne szparagi są skarbnicą witamin i mikroelementów:

– zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów. Jeden szparag składa się w 94 procentach z wody,
– zawierają dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit,
– zapobiegają powstawaniu nowotworów,
– pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu,
– łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego,
– wspomagają kobiety karmiące piersią (jedzone sporadycznie),
– jest świetnym afrodyzjakiem,
– zawierają kwas foliowy (niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży), który wzmacnia organizm i spowalnia proces starzenia, pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek,
– zawarty w szparagach wapń, fosfor oraz potas wspierają kondycję naszej skóry, włosów, kości i zębów,
– glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn,
– błonnik i inulina poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; dają również uczucie sytości,
– wspomagają pracę układu krążenia,
– zawierają mnóstwo witamin, min. witaminy A , C i E oraz beta-karoten,
– zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu,
– wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

Żeby nie było tak pięknie są też osoby, które powinny z umiarem spożywać te warzywa. Jedzone w postaci dodatku do obiadu raz w tygodniu, szparagi nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jeśli ktoś jednak postanowi wykorzystać ich dobrodziejstwo, włączając je do codziennego jadłospisu lub przyjmując sproszkowane ekstrakty, powinien liczyć się z faktami, że:

– szparagi zawierają związki purynowe i mogą prowokować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są również wskazane dla osób cierpiących na dnę moczanową,
– w dużych dawkach nie są polecane w czasie ciąży i karmienia piersią, ze względu na ich wpływ na układ hormonalny,
– osoby uczulone na cebulę i pory mogą okazać się również uczulone na szparagi.

Przepisy ze szparagami:

Krem z białych szparagów

Szparagi w szynce parmeńskiej

Więcej przepisów na stronie JolinkoweSmaki.pl

 

Najnowsze realizacje wideo