polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
– zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów. Jeden szparag składa się w 94 procentach z wody, – zawierają dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit, – zapobiegają powstawaniu nowotworów, – pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, – łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, – wspomagają kobiety karmiące piersią (jedzone sporadycznie), – jest świetnym afrodyzjakiem, – zawierają kwas foliowy (niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży), który wzmacnia organizm i spowalnia proces starzenia, pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, – zawarty w szparagach wapń, fosfor oraz potas wspierają kondycję naszej skóry, włosów, kości i zębów, – glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, – błonnik i inulina poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; dają również uczucie sytości, – wspomagają pracę układu krążenia, – zawierają mnóstwo witamin, min. witaminy A , C i E oraz beta-karoten, – zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu, – wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.
Żeby nie było tak pięknie są też osoby, które powinny z umiarem spożywać te warzywa. Jedzone w postaci dodatku do obiadu raz w tygodniu, szparagi nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jeśli ktoś jednak postanowi wykorzystać ich dobrodziejstwo, włączając je do codziennego jadłospisu lub przyjmując sproszkowane ekstrakty, powinien liczyć się z faktami, że:
– szparagi zawierają związki purynowe i mogą prowokować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są również wskazane dla osób cierpiących na dnę moczanową, – w dużych dawkach nie są polecane w czasie ciąży i karmienia piersią, ze względu na ich wpływ na układ hormonalny, – osoby uczulone na cebulę i pory mogą okazać się również uczulone na szparagi.
Krem z białych szparagów
Szparagi w szynce parmeńskiej