Dlaczego warto jeść szparagi?

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   6 maja 2019 17:35

Odpowiedź jest bardzo prosta – bo są bajecznie smaczne. Dlaczego jeszcze warto jeść szparagi? Są jeszcze inne powody, bardziej zdrowotne.

Niepozorne szparagi są skarbnicą witamin i mikroelementów:

– zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów. Jeden szparag składa się w 94 procentach z wody,
– zawierają dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit,
– zapobiegają powstawaniu nowotworów,
– pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu,
– łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego,
– wspomagają kobiety karmiące piersią (jedzone sporadycznie),
– jest świetnym afrodyzjakiem,
– zawierają kwas foliowy (niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży), który wzmacnia organizm i spowalnia proces starzenia, pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek,
– zawarty w szparagach wapń, fosfor oraz potas wspierają kondycję naszej skóry, włosów, kości i zębów,
– glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn,
– błonnik i inulina poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; dają również uczucie sytości,
– wspomagają pracę układu krążenia,
– zawierają mnóstwo witamin, min. witaminy A , C i E oraz beta-karoten,
– zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu,
– wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

Żeby nie było tak pięknie są też osoby, które powinny z umiarem spożywać te warzywa. Jedzone w postaci dodatku do obiadu raz w tygodniu, szparagi nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jeśli ktoś jednak postanowi wykorzystać ich dobrodziejstwo, włączając je do codziennego jadłospisu lub przyjmując sproszkowane ekstrakty, powinien liczyć się z faktami, że:

– szparagi zawierają związki purynowe i mogą prowokować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są również wskazane dla osób cierpiących na dnę moczanową,
– w dużych dawkach nie są polecane w czasie ciąży i karmienia piersią, ze względu na ich wpływ na układ hormonalny,
– osoby uczulone na cebulę i pory mogą okazać się również uczulone na szparagi.

Przepisy ze szparagami:

Krem z białych szparagów

Szparagi w szynce parmeńskiej

Więcej przepisów na stronie JolinkoweSmaki.pl

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
 
Aukcje dla Nikolki Kurpas
Grupa Publiczna · 1233 członków
Dołącz do grupy
https://www.siepomaga.pl/aukcjedlanikolki Aukcje dla Nikolki Kurpas to grupa ludzi wymieniających się przedmiotami i usługami, podczas zabawy po zako...
 
. . . . . . . . . . . . . . .
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

. . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa