ZDROWIE. Mamo, zrobiłaś mi kanapkę do szkoły?

Jola Wodniak  |   Fakty  |   23 września 2014 20:46
Udostępnij

Śniadanie jest podstawą każdego dnia, jednak czym tak naprawdę jest zdrowe śniadanie? Czy serwując naszym dzieciom zdrowe kanapki do szkoły zawsze mamy świadomość, co dzięki nam wkładają do swoich ust i jak wpływa to na ich rozwój psychofizyczny?

Postanowiliśmy wziąć pod lupę podstawowe składniki, z których komponuje się kanapki, by uchronić Państwa przed popełnianiem kardynalnych błędów żywieniowych. Po co zatruwać organizm sobie i swoim dzieciom przez niewiedzę?
 
CHLEB

Podstawą każdej kanapki jest chleb. Najczęściej wybieramy biały, duży chleb, który przez dietetyków jest pobłażliwie nazywany chlebem „watą”. Chleb pod względem składników rzadko jest dokładnie sprecyzowany ponieważ brakuje konkretnych ustaw, które zmuszałyby producentów do wyliczenia wszystkich składników i podania ich wartości procentowych. Często nawet jeśli wybieramy chleb żytni może okazać się że żyta jest w nim niewiele, a swój piękny kolor zawdzięcza odpowiednim preparatom.

Skład chleba tradycyjnego:
Mąka pszenna, woda, mąką żytnia, woda, sól, drożdże + zbiór regulatorów smaku zaczynających się od symbolu „E.”

Taki chleb nie służy szczególnie naszej zdrowotnej kondycji, ponieważ najlepszy chleb powinien być produkowany bez regulatorów smaku, z jak najmniejszą ilością składników – głównie na zdrowej mące żytniej, orkiszowej itp.

Wybierając chleb skład powinien brzmieć mniej więcej tak:
Mąka żytnia (…) typ 2000 (im wyższy symbol tym lepiej), mąką pszenna 500, woda, sól.

Kupując taki chleb mamy pewność, że nie jest on sztuczny i naszpikowany różnego rodzaju utrwalaczami czy poprawiaczami smaku. Wybór takiego chleba pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie – dostarczy nam dawki zdrowego błonnika nie powodując powiększania się tkanki tłuszczowej na naszym ciele.

MASŁO

Chleb trzeba jednak czymś posmarować – na ogół wybieramy masło lub margarynę, które są podstawą dalszego komponowania kanapki. Skupimy się jednak na tradycyjnym maśle, które wielu z nas kojarzy się z smakiem dzieciństwa i ze zdrowiem płynącym prosto z polskiej wsi.

Warto zwrócić uwagę na nazewnictwo produktów – popularnie nazywane masło może w sobie skrywać niezdrowy produkt składający się z wielu mixów tłuszczowych i ulepszaczy smaku. Należy nie sugerować się pięknie brzmiącymi nazwami typu „Masło od krowy” albo „Masło z nad Wisły” – ponieważ mogą one nie mieć wiele wspólnego z prawdziwym masłem.

Skład popularnego masła:
Tłuszcze roślinne, tłuszcz mleczny, emulgator (…), sól, aromat.

Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego! Skąd w jego składzie tłuszcze roślinne na pierwszej pozycji?

Masło, które jest zdrowe i ekologiczne powinno mieć taki skład:
Śmietanka/śmietanka pasteryzowana.
Tak – tylko tyle. Warto również zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu, która w prawdziwym maśle powinna wynosić ok. 82%.

WARZYWA

Na kanapkę warto coś nałożyć. Na warzywach nie poczytamy raczej niczego sensownego o składzie, ale warto przyjrzeć się im pod każdym kątem jeszcze przed zakupem. Podstawowa zasada brzmi – należy wybierać warzywa sezonowe. Pomidory kupione poza sezonem tak naprawdę nie mają zbyt wielu wartości odżywczych – lepiej już wybrać koncentrat lub dobry ketchup, który jest przepełniony zdrowym dla nas likopenem, którego może brakować w transportowanych z daleka pomidorach.

Warzywa należy obejrzeć z każdej strony i przyjrzeć się ogólnie całej dostawie, czy wygląda na zdrową, czy liście nie są zwiędnięte, ile owoców jest nadpsutych lub uszkodzonych. Warzywa przed podaniem należy bezwzględnie umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć wszystkie preparaty chemiczne, które mógł zastosować producent. Oczywiście najbezpieczniejszą opcją jest wybieranie warzyw pochodzących z upraw ekologicznych, ponieważ możemy być wtedy pewni że ich kolor i waga nie są tylko sztucznym wytworem producentów i naszej wyobraźni.

SER

Między poszczególnymi gatunkami sera żółtego istnieje wiele różnic, jednak podstawowym kryterium poza smakiem nadal pozostaje jego skład.

Skład sera żółtego:
Mleko pasteryzowane, sól, stabilizatory (…), substancje konserwujące (…), kultury bakterii.

Prawdziwy ser żółty powinien jednak wyglądać nieco inaczej:
Mleko, sól, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego + niekiedy chlorek wapnia.

Jeśli kupujemy ser na wagę warto poprosić sprzedawczynię, aby pokazała nam skład oryginalnego opakowania – w tej sytuacji nie ma sensu sugerować się opinią, że ser jest smaczny i wszyscy go kupują, ponieważ pewność uzyskamy tylko sprawdzając skład i producenta.

Produkty seropodobne nie są ani zdrowe ani smaczne i według prawa powinny być odpowiednio oznaczone – jednak jak zawsze producenci omijają przepisy dodając do słowa „ser” oryginalne nazwy jak „typu gouda”, które odwodzą naszą uwagę od składu.

SZYNKA

W kwestii wędlin producenci nie oszczędzają na pomysłach i kreatywności. Jeśli kupujemy wędliny w sklepie warto przyjrzeć się im czy nie posiadają dziur po strzykawkach. Producenci obstrzykują szynki wodą i innymi substancjami, dzięki którym waga znacznie wzrasta i produkt wytrzymuje  dłużej w lodówce.

Jeśli nieraz zdarzyło wam się, że szynka po dniu lub dwóch w lodówce zaczęła dosłownie płynąć oznacza to, że nie wybieracie dobrych produktów.

Przypominamy, że kupując gotowe produkty najlepiej wybierać takie, które mają jak najkrótszą listę składników.

Skład zdrowej szynki:
Szynka, przyprawy (…). Przeciwutleniacz askorbinowy.

PODSUMOWANIE

Oczywiście wszystko może nieznacznie odbiegać od podanego wzorca, ale im większe ustępstwa w składzie, tym większe ustępstwa dla zdrowia naszego organizmu.

Aby skomponować zdrową kanapkę należy już na samym początku wybrać odpowiednie składniki – co z tego że kanapka składa się z samych warzyw jeśli są one spryskane, sztucznie modyfikowane i niesmaczne? Nie lepiej wybrać produkty ekologiczne, dzięki którym mamy pewność, że nasze dziecko będzie się zdrowo rozwijało? Ser żółty może smakować jak guma i dostarczać nam tyle samo wartości, jeśli nie będziemy sprawdzali jego składu. Pomimo tego, że na początku sprawdzanie składu na opakowaniach może wydawać się dosyć problematyczne nie warto się zniechęcać, ponieważ po pewnym czasie będziemy dokonywali dobrych wyborów automatycznie.


__________________

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Smakosz, w którym mogą Państwo nabyć zdrowe i ekologiczne produkty, które zagwarantują zdrowie Wam i Waszym pociechom już od pierwszych chwil każdego dnia.

Firma Smakosz, której dobra renoma jest znana głównie w rejonach Wadowic działa od 2009 roku. Ta wciąż niewielka, rodzinna firma, stawiająca w pierwszej kolejności na zadowolenie klientów.

Wysoką jakość sprzedawanych wyrobów uzyskuje przede wszystkim dzięki wieloletniemu doświadczeniu i odpowiedniej selekcji swoich dostawców zarówno w segmencie ekologicznej żywności jak i sprawdzonych wyrobach piekarniczo-cukierniczych.

Sklep Smakosz posiada obecnie dwie placówki stacjonarne (Wadowice i Oświęcim) oraz sklep internetowy http://www.sklepsmakosz.pl/.

Przydatne informacje:

Adres placówki w Oświęcimiu: Rynek Główny 12 (centrum)
Nr telefonu do sklepu w Oświęcimiu: 534 242 939
Adres placówki w Wadowicach: Os. Pod Skarpą (naprzeciwko Lidl’a)
Sklep internetowy: http://www.sklepsmakosz.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/SklepSmakosz

Najnowsze realizacje wideo