polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Wydarzenie skupiło się na promocji regionalnych potraw i produktów. Stoiska wystawców oblegały koneserzy i smakosze, którzy mogli zakosztować złocistych miodów, aromatycznych wędlin, wyrobów z lawendy oraz innych pyszności. Nie zabrakło również tradycyjnych pokazów gotowania Andrzeja Polana oraz warsztatów.
Jednym z punktów kulminacyjnych festiwalu był wybór najsmaczniejszego dania i produktu regionalnego. Najlepszym daniem okazały się wilcze burgery z sałatką, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wilczkowic. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecie miejsce zdobyły gospodynie z KGW w Przeciszowie, które podały kwasówkę z jajkiem.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorowie za żur na oryginalnym zakwasie. Drugie miejsce przypadło Cukierni-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie miejsce zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.
Podczas festiwalu nie zabrakło również atrakcji dla dzieci. Na najmłodszych czekały gry i konkursy, a także quiz wiedzy o Małopolsce. Wszystko to sprawiło, że drugą odsłonę Małopolskiego Festiwalu Smaku w Brzeszczach ciepło przyjęli mieszkańcy i goście.
1 miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Wilczkowicach – Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla 2 miejsce – Koło gospodyń wiejskich Brzeszcze – Bór – Chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki 3 miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Przeciszowie – Kwasówka z jajkiem
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach – Dziama Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej – Żurek na maślance Wyróżnienie – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich – Twórczych Kobiet – Leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami
1 miejsce – Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Żur na oryginalnym zakwasie 2 miejsce – Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” – Lody Czarny Bez 3 miejsce – Tłocznia Owoców „Pawłowski” – Werbena cytrynowa w soku jabłkowym
Wyróżnienie – Lavendziarnia Stoki 6 – Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy Wyróżnienie – Przetwórstwo mięsne „Płatek” – Kiszka wiejska Wyróżnienie – „U Mądrego” – Zakład masarski – Pasztetowa podwędzana