Zwyciężyły wilcze burgery z Wilczkowic i żur od Piskorka – FILM, FOTO

Jola Wodniak  |   Fakty,Kulinaria,Kultura i rozrywka  |   11 lipca 2023 05:13
Udostępnij

Podczas 18. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję skosztować regionalnych przysmaków.

Wydarzenie skupiło się na promocji regionalnych potraw i produktów. Stoiska wystawców oblegały koneserzy i smakosze, którzy mogli zakosztować złocistych miodów, aromatycznych wędlin, wyrobów z lawendy oraz innych pyszności. Nie zabrakło również tradycyjnych pokazów gotowania Andrzeja Polana oraz warsztatów.

Jednym z punktów kulminacyjnych festiwalu był wybór najsmaczniejszego dania i produktu regionalnego. Najlepszym daniem okazały się wilcze burgery z sałatką, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wilczkowic. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecie miejsce zdobyły gospodynie z KGW w Przeciszowie, które podały kwasówkę z jajkiem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorowie za żur na oryginalnym zakwasie. Drugie miejsce przypadło Cukierni-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie miejsce zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.

Podczas festiwalu nie zabrakło również atrakcji dla dzieci. Na najmłodszych czekały gry i konkursy, a także quiz wiedzy o Małopolsce. Wszystko to sprawiło, że drugą odsłonę Małopolskiego Festiwalu Smaku w Brzeszczach ciepło przyjęli mieszkańcy i goście.

 

 

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

1 miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Wilczkowicach – Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla
2 miejsce – Koło gospodyń wiejskich Brzeszcze – Bór – Chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki
3 miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Przeciszowie – Kwasówka z jajkiem

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach – Dziama
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej – Żurek na maślance
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich – Twórczych Kobiet – Leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami

 

Wystawcy:

1 miejsce – Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Żur na oryginalnym zakwasie
2 miejsce – Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” – Lody Czarny Bez
3 miejsce – Tłocznia Owoców „Pawłowski” – Werbena cytrynowa w soku jabłkowym

Wyróżnienie – Lavendziarnia Stoki 6 – Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy
Wyróżnienie – Przetwórstwo mięsne „Płatek” – Kiszka wiejska
Wyróżnienie – „U Mądrego” – Zakład masarski – Pasztetowa podwędzana

 

 

 

Najnowsze realizacje wideo