polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Urodzony w 1963 roku w Krakowie, jest dziennikarzem, autorem książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.
Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię. Makłowicz łączył swoje największe pasje: podróże i kuchnię, a efekty jego pracy były bardzo cenione przez widzów.
Poza prowadzeniem reportaży kulinarnych Makłowicz z powodzeniem pisze książki, w których również łączy swoje pasje. W 2010 roku wydał książkę zatytułowaną „Cafe Museum”, za którą rok później otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz. Ponadto napisał jeszcze wiele książek, m.in. „C. K. kuchnia”, „Fuzja smaków”, „Dalmacja. Książka kucharska”.