KULINARIA. Wiem co zamawiam, odkrywamy kuchnię włoską

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   2 października 2014 21:12
Udostępnij

Czy zdarzyło Ci się przyjść do włoskiej restauracji, otworzyć kartę i  zamówić danie na oślep? Myślałeś, że zamawiasz deser, a dostałeś zupę? W celu uniknięcia podobnych pomyłek stworzyliśmy mały słownik italiańskiej kuchni.

Przystawka

Bruschetta (należy wymawiać: brusˈketta) to grzanka natarta oliwą z czosnkiem z różnymi dodatkami. Podaje się ją na przykład z pomidorami i bazylią, czasem z mozzarellą lub innymi dodatkami.

Jeśli Twoją ulubioną przystawką jest tatar, we włoskiej restauracji musisz spróbować prawdziwego carpaccio. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowej wołowiny pokrojonej na bardzo cienkie plastry, ale istnieje również wersja rybna z łososia lub tuńczyka, a także z innych mięs, na przykład z dziczyzny. Carpaccio podaje się z oliwą i przyprawami, czasem z cienko pokrojonym serem.

Zupa

Najbardziej popularną zupą we Włoszech jest minestrone. Jest to typowa zupa jarzynowa, ale nie istnieje sztywny przepis na przyrządzenie tego dania. Gotuje się ją z warzyw sezonowych przede wszystkim z cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i groszku. W zależności od regionu jest podawana z makaronem , ryżem lub grzankami.

Drugie danie

Jak się pewnie domyślacie, w tej części naszego słownika najwięcej powiemy o makaronach. Bogactwo kształtów i smaków poraża, dlatego skupimy się tylko na najważniejszych.

Każdy z nas wie co to jest spaghetti, ale pozostałe makarony dla bezpieczeństwa wolimy nazywać rurkami, kokardkami, świderkami, lub nie mówić o nich wcale. Tymczasem świetną alternatywą dla spaghetti jest cannelloni, czyli makaron w kształcie długiej rurki o średnicy około 3 cm.

Najczęściej podaje się go z nadzieniem ze zmielonej wołowiny z sosem pomidorowym i ziołami. Z wierzchu pokrywa się go serem i zapieka. Kokardki to farfalle, czyli jedna z najpopularniejszych past, którą najczęściej używa się do sałatek na zimno.

Typowym dla kuchni włoskiej jest również makaron penne (należy uważać i wymawiać obydwie litery n, ponieważ pene znaczy po włosku penis!). Ma kształt małych rurek, nad Adriatykiem serwują go z owocami morza lub pesto.

Deser

Czym jest tiramisu nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, na szczęście ten wspaniały deser skradł już serca Polaków dobrych paręnaście lat temu. Stracciatellę też większość z nas zna jako lody waniliowe lub śmietankowe z pokruszonymi kawałeczkami gorzkiej czekolady.

Warto jednak nadmienić, że to nie tylko deser, ponieważ pod nazwą stracciatella kryje się również rodzaj zupy z lanymi kluskami z jajek i parmezanu, dlatego w restauracji, chcąc zamówić lody, należy upewnić się, że zostaniemy dobrze zrozumiani.

Mamy nadzieję, że po naszej lekcji nie będziesz musiał za każdym razem zamawiać pizzy. Życzymy nowych wspaniałych doznań smakowych.

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .