KULINARIA. Sałatka z rozpędu

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   28 maja 2014 00:37
Udostępnij

Przygotowanie sałatki z tego co się ma w lodówce najbardziej inspiruje człowieka. Przepis jest podany na „oko” i tylko teraz od Was zależy jakie składniki będzie ona miała w sobie i jakie smaki wyczarujecie. Przepis Danuty Rozmys, czytelniczki Faktów Oświęcim.

Swoje przepisy, koniecznie z ilustracją można przesyłać klikając TUTAJ.
 
Co potrzeba?

Na sałatkę: Sałata, 3 jajka, czarne oliwki, pomidor, czerwona papryka, czerwona cebula oraz parmezan starty.
Na dresing: oliwa, sól, pieprz czarny, sok z jednej pomarańczy, odrobina octu winnego oraz cukier.

Jak przygotować?

Sałatka
Sałatę płuczemy, rwiemy listki na drobne kawałki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub w ósemki. Oliwki kroimy na pół. Cebulę obieramy i  kroimy w cienkie pióra, a paprykę w paski. Jajka ugotowane na twardo obieramy, a następnie kroimy w plasterki.

Dresing
Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Jak podawać?

Sałatkę mieszamy w misce, posypujemy serem parmezan i polewamy dresingiem pomarańczowym. Można podać z grzankami.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo