KULINARIA. Rurki z kremem budyniowym

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   29 grudnia 2013 21:42
Udostępnij

Nasza czytelniczka Joanna Bochaczyk poleca rurki z kremem, idealne na rożnego rodzaju imprezy, w tym imprezę sylwestrową.

Co potrzeba?

Na ciasto (ok. 50 szt.): 30 dag mąki, 20 dkg margaryny, 3 żółtka, 4-6 łyżek gęstej śmietany, np. 18%, białka, cukier kryształ oraz foremki w kształcie stożków.

Na krem: 1 szklanka mleka, 15 dkg cukru kryształu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2-3 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny oraz ¼ szklanki alkoholu – czystej wódki lub spirytusu.

Jak przygotować ciasto?

Posiekać margarynę z mąką. Dodać żółtka i śmietanę. Wszystko razem posiekać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3 mm. Pociąć radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm i długości ok 20 cm.
Jeżeli chcemy, by rurki były mniejsze, to pociąć krótsze paski.

Paski nawijać na foremki tak, żeby brzegi ok 0,5 cm nachodziły na siebie. Zawinięte ciasto posmarować z góry białkiem i obtoczyć w cukrze krysztale.

Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza na jasnozłoty kolor. Gorące rurki zsuwać z foremek.

Jak przygotować krem?

Odlać część mleka, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać roztwór wcześniej przygotowany z mleka, żółtek i mąki. Dokładnie wymieszać, żeby  nie powstały grudki i ugotować. Z masy ma powstać gęsty budyń. Odstawić i ostudzić.

Rozetrzeć margarynę. Dodać alkohol cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas ucierać. Budyń trzeba dokładnie utrzeć, żeby nie były wyczuwalne żadne grudki.

Gotowym kremem nadziewać ciasto. Do nadziewania najlepiej użyć szprycy.

Smacznego.

Możesz dodać swój przepis klikając TUTAJ.

Najnowsze realizacje wideo