polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Nasza czytelniczka Joanna Bochaczyk poleca rurki z kremem, idealne na rożnego rodzaju imprezy, w tym imprezę sylwestrową.
Co potrzeba?
Na ciasto (ok. 50 szt.): 30 dag mąki, 20 dkg margaryny, 3 żółtka, 4-6 łyżek gęstej śmietany, np. 18%, białka, cukier kryształ oraz foremki w kształcie stożków.
Na krem: 1 szklanka mleka, 15 dkg cukru kryształu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2-3 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny oraz ¼ szklanki alkoholu – czystej wódki lub spirytusu.
Jak przygotować ciasto?
Posiekać margarynę z mąką. Dodać żółtka i śmietanę. Wszystko razem posiekać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3 mm. Pociąć radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm i długości ok 20 cm. Jeżeli chcemy, by rurki były mniejsze, to pociąć krótsze paski.
Paski nawijać na foremki tak, żeby brzegi ok 0,5 cm nachodziły na siebie. Zawinięte ciasto posmarować z góry białkiem i obtoczyć w cukrze krysztale.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza na jasnozłoty kolor. Gorące rurki zsuwać z foremek.
Jak przygotować krem?
Odlać część mleka, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać roztwór wcześniej przygotowany z mleka, żółtek i mąki. Dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki i ugotować. Z masy ma powstać gęsty budyń. Odstawić i ostudzić.
Rozetrzeć margarynę. Dodać alkohol cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas ucierać. Budyń trzeba dokładnie utrzeć, żeby nie były wyczuwalne żadne grudki.
Gotowym kremem nadziewać ciasto. Do nadziewania najlepiej użyć szprycy.
Smacznego.