KULINARIA. Łosoś z grilla z salsą z mango i pomarańczowym sosem

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   7 sierpnia 2014 12:23
Udostępnij

Zbliża się weekend, więc Naturhouse ogłasza weekendowe grillowanie. Specjalnie dla Czytelników faktów Oświęcim Centrum Dietetyczne przygotowało propozycję na łososia z grilla, lekkiej potrawy, która na pewno jest bezpieczna dla figury.

Co potrzeba?

Na łososia: 100 gram fileta z łososia ze skórką, pół łyżeczki kurkumy proszku, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku oraz sól.

Na sok pomarańczowy: łyżeczka oliwy z oliwek, papryczka chili, 1 cm świeżego imbiru, 1 cebulka szalotka, pół łyżeczki kurkumy, ¾ szklanki świeżego soku z pomarańczy z miąższem oraz łyżeczka miodu.

Na salsę z mango: 1 dojrzałe mango, 1/3 cebulki szalotki, 1/2 łyżeczki  miodu, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki, papryka chili oraz świeża kolendra.

Jak przygotować?

Salsa z mango
Mango umyć, obrać i odkroić od pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i włożyć do salaterki. Skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, miód, oliwę, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić do lodówki.

Sos pomarańczowy
Do rondelka wlać łyżeczkę oliwy. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki, dodać starty na tarce imbir i posiekaną cebulkę. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy i miód, gotować przez 1 minutę. Odstawić z ognia.

Łosoś
Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skóry) kurkumą i papryką. Położyć na aluminiowej tacce posmarowanej odrobiną oliwy (żeby ryba nie przywarła) na dobrze rozgrzanym grillu  skórką do dołu. Grillować przez około 8-10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minuty.

Jak podawać?

Łososia polać sosem pomarańczowym, podawać z salsą.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo