Krzysztof Ciemiera mistrzem Pravdy

Redakcja eFO  |   Fakty,Kulinaria  |   24 lutego 2019 15:33
Udostępnij

Krzysztof Ciemiera nie daje o sobie zapomnieć. Zdobył pierwsze miejsce w konkursie barmańskim, który zorganizowała Pravda, firma z Bielska-Białej.

To pierwszy konkurs organizowany przez polską wódkę Pravda, która obchodziła niedawno swoje 15-lecie. Produkcja tego alkoholu jest w Bielsku Białej, więc bardzo niedaleko nas. To właśnie tutaj odbył się finał konkursu Pravdy, w klubie Rewers.

Startowało 15 finalistów z całej Polski

Wyłonienie finałowych 15 osób nie było proste, ponieważ zgłoszeń było ponad 80. Miejsce, w którym pracuje Krzysztof Ciemiera a więc pojechał w bardzo silnej reprezentacji, bo aż trzech barmanów zagwarantowała sobie udział w finale przygotowując zaskakujące kompozycje koktajlowe.

Inspirację koktajlowe jak i mikstury były na bardzo wysokim poziomie. Jednak oświęcimianin przeważył szale zwycięstwa na swoją korzyć przygotowując koktajl, który można pić na trzy różne sposoby i za każdym razem można było czuć inny bodziec i odczucia w swoich kubkach smakowych. To wszystko za sprawa tiulu oraz jadalnego pudru.

Koktajl był inspirowany samą wódką, konkursem oraz jej butelką

„Chciałem oddać charakter smaku wódki, aby wyłaniała się na pierwszy plan, bo to przecież konkurs organizowany przez wódkę Pravda – mówi Krzysiek.

Szkło posypał pudrem, który był przygotowany wcześniej ze skórek po ananasie oraz cytryn, dodatkowo Krzysiek zabarwił go na zielono, by kompozycja kolorów miała odpowiedni kontrast i balans. Natomiast sam tiul był tłusty i słony i był koloru bordowego.

Jaką te rzeczy odgrywały rolę na smakach jury?

Jeżeli członkowie jury pili koktajl od strony pudru drink był kwaskowy z lekką nutą goryczki na końcu, łamiąc przy tym delikatnie całą kompozycję znajdującą się w środku kieliszka, przez co koktajl był łagodniejszy.

Natomiast pijąc koktajl i przegryzając tiul jury dostawało nutę soli, która po wypiciu koktajlu nabierała słodkiego smaku, ponieważ sól wydobywa słodycz. Dodatkowym atutem tiulu było to że był on robiony na oleju a sam olej jest świetnym nośnikiem smaku i pozostawiał przyjemny smak na bardzo długo.

Gdyby jednak komuś nie pasowały obie opcje, to koktajl komisja mogła wypić od tak zwanej drugiej strony kieliszka, która nie była posypana pudrem, a tiul – po prostu mogła odłożyć na bok, ciesząc się smakiem czystego koktajlu.

Z czego Krzysiek wykonał koktajl?

W skład koktajlu oprócz pudru i tiulu wchodził syrop cytrynowy, miks wermutów i bitterów z akcentem ananasa i oczywiście – czysta wódka Pravda. Krzysztof tą kompozycją wygrał 2500 złotych i zdobył pierwsze miejsce.

Zobacz również: