GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Sernik z jogurtami

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   1 września 2013 01:31
Udostępnij

Masz ochotę na sernik, ale w lodówce ani grama sera? Jest na to rozwiązanie, użyj jogurtów greckich, a nikt z kosztujących ciasto nie domyśli się takiej zamiany.

Co potrzeba?

Na ciasto : 7 jaj, 1 ½ szklanki cukru, cukier wanilinowy, 3 budynie waniliowe na  0,5 l, ½ szklanki oleju, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jogurty greckie (duże), 2 szklanki mleka, 2 paczki herbatników.

Dodatkowo: 100g malin

Jak przygotować?

1. Żółtka utrzyj z cukrami na puszystą masę. Dodaj budynie, następnie jogurty, olej i proszek do pieczenia.
2.Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą.
3.Na blasze 25x 36 cm wyłożonej herbatnikami powoli wlewaj masę (ja używam do tego wazówki, dzięki temu herbatniki się nie podnoszą).
4. W ciasto powrzucaj umyte maliny, i delikatnie dociśnij, tak by zanurzyły się w masie.
5.Piecz przez ponad 1h w 180C.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo