polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Uczniowie Ekonomika przyrządzili niezwykle smaczne polskie i niemieckie potrawy. Fot. Jola Wodniak
Miesięczne praktyki młodzi ludzie z trzecich klas technikum kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki oraz technik obsługi turystycznej zaliczyli w hotelach i restauracjach.
14 uczniów pojechało za zachodnią granicę w ramach programu Erasmus+. Wrócili z praktyk z Niemiec z doskonałymi opiniami i propozycjami pracy. Pozostali uczniowie z trzecich klas technikum realizowali praktyki w Oświęcimiu i w pobliskich miejscowościach.
„Młodzież szkoliła się pod fachowym okiem szefów kuchni i restauratorów polskich i niemieckich. W Niemczech uczniowie spotkali naszych absolwentów, którzy realizowali program Erasmus+ w poprzednich latach, a obecnie pracują w tamtejszych hotelach” – informuje Teresa Frączek, wicedyrektor Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu.
W czwartek młodzi ludzie, w celu wymiany doświadczeń zdobytych na praktykach, pod opieką nauczycieli przygotowali potrawy kuchni polskiej i niemieckiej.
Na stołach stanęły tort szwarcwaldzki, spitzbuben, rolada z cykorii i szynki, schab w sosie piwnym po bawarsku, bawarski kąsek, bułeczki z wołowiną i kapustą, kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana, erbsensuppe, zupa z zielonego groszku, zupa krem z cebuli, naleśniki na słodko, rigamtoni polo, burgery, beziki oraz crinkle.