Niezwykle smaczny czwartek w Ekonomiku – FOTO

Jola Wodniak i Paweł Wodniak  |   Edukacja,Kulinaria  |   19 maja 2022 16:35

Polskie i niemieckie potrawy przygotowali uczniowie oświęcimskiego Ekonomika na podsumowanie praktyk realizowanych w Polsce i w Niemczech.

Miesięczne praktyki młodzi ludzie z trzecich klas technikum kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki oraz technik obsługi turystycznej zaliczyli w hotelach i restauracjach.

14 uczniów pojechało za zachodnią granicę w ramach programu Erasmus+. Wrócili z praktyk z Niemiec z doskonałymi opiniami i propozycjami pracy. Pozostali uczniowie z trzecich klas technikum realizowali praktyki w Oświęcimiu i w pobliskich miejscowościach.

„Młodzież szkoliła się pod fachowym okiem szefów kuchni i restauratorów polskich i niemieckich. W Niemczech uczniowie spotkali naszych absolwentów, którzy realizowali program Erasmus+ w poprzednich latach, a obecnie pracują w tamtejszych hotelach” – informuje Teresa Frączek, wicedyrektor Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu.

W czwartek młodzi ludzie, w celu wymiany doświadczeń zdobytych na praktykach, pod opieką nauczycieli przygotowali potrawy kuchni polskiej i niemieckiej.

Na stołach stanęły tort szwarcwaldzki, spitzbuben, rolada z cykorii i szynki, schab w sosie piwnym po bawarsku, bawarski kąsek, bułeczki z wołowiną i kapustą, kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana, erbsensuppe, zupa z zielonego groszku, zupa krem z cebuli, naleśniki na słodko, rigamtoni polo, burgery, beziki oraz crinkle.