OŚWIĘCIM. Kulinarne specjały z Rynku Głównego na plac Wolnica

Paweł Wodniak  |   Fakty  |   21 czerwca 2015 13:51
Udostępnij

Trwa 11. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Jak zawsze, gospodarzem jednego z półfinałów, był Oświęcim. Na Rynku Głównym zgromadziło się 20 wystawców z powiatów oświęcimskiego, olkuskiego i chrzanowskiego.

Małopolski Smak jest największym w kraju, regionalnym wydarzeniem o charakterze kulinarnym. Promuje małopolskich producentów żywności, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.

– Stare przysłowie mówi, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek. Mam nadzieję, Festiwal Smaku pozwoli jeszcze lepiej poznać i mocniej pokochać Małopolskę – ocenia Marek Sowa, marszałek województwa małopolskiego.

Goście półfinału wybierali najsmaczniejsze potrawy. Zwycięzcami ich plebiscytu zostały: Jurajska orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni z Agroturystycznej Akademii Zdrowia w Hucisku, żurek z ziemniakami okraszony pypkam w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie, chleb świąteczny z Piekarni Patrycja i Paweł w Kwaśniowie Górnym i polędwiczka plebana wykonana w ZPHU Elimex w Młoszowej.

Decyzją jurorów Grand Prix oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku zdobył chleb orzechowy Edoardo z PLZ Gobal w Polance Wielkiej. Drugi laur wywalczył chleb świąteczny z Piekarni Patrycja i Paweł w Kwaśniowie Górnym, a trzeci chleb pełnoziarnisty z Pracowni Cukierniczej Piskorek w Nowej Wsi.
 
– Cała siedmioosobowa grupa otrzymała możliwość uczestnictwa w krakowskim finale na Placu Wolnica w Krakowie, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia – podaje biuro prasowe małopolskiego urzędu marszałkowskiego.

Małopolski Smak to jednak uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla ducha. Tym razem zapewnił ją krakowski bard Andrzej Sikorowski z zespołem i córką Mają.

Najnowsze realizacje wideo