polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
Nie wyobrażam sobie czas zimowy bez śniegu i likierów, które z lubością wieczorkiem, przy piecyku i fajnej muzyce z lat 30. sobie wylizuję. Wtedy nagle marzy mi się przenieść się gdzieś, gdzie nie ma zła i sporów.
Przepis na 2 butelki
Co potrzeba?
2 łyżeczki przyprawy do piernika, 80 dkg cukru kryształu, 40 łyżek śmietany kremówki30%, 200 ml soku z pomarańczy oraz 400 ml czystej, dobrej jakościowo wódki.
Jak przygotować?
Cukier wsypujemy do dużego, płaskiego rondla, ciągle mieszając robimy z niego karmel.
Zalewamy śmietaną kremówką i gotujemy, aż wszystko nam się rozpuści. Wlewamy sok i wódkę, doprowadzamy do wrzenia.
Przyprawiamy przyprawą do pierników. Likier studzimy, cedzimy przez gazę. Gotowy wlewamy do butelek lub karafki. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Przed spożyciem wstrząsnąć.