KULINARIA. Likier piernikowy

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   22 grudnia 2014 08:05
Udostępnij

Nie wyobrażam sobie czas zimowy bez śniegu i likierów, które z lubością wieczorkiem, przy piecyku i fajnej muzyce z lat 30. sobie wylizuję. Wtedy nagle marzy mi się przenieść się gdzieś, gdzie nie ma zła i sporów.

 
Przepis na 2 butelki

Co potrzeba?

2 łyżeczki przyprawy do piernika, 80 dkg cukru kryształu, 40 łyżek śmietany kremówki30%, 200 ml soku z pomarańczy oraz 400 ml czystej, dobrej jakościowo wódki.

Jak przygotować?

Cukier wsypujemy do dużego, płaskiego rondla, ciągle mieszając robimy z niego karmel.

Zalewamy śmietaną kremówką i gotujemy, aż wszystko nam się rozpuści. Wlewamy sok i wódkę, doprowadzamy do wrzenia.

Przyprawiamy przyprawą do pierników. Likier studzimy, cedzimy przez gazę. Gotowy wlewamy do butelek lub karafki. Wstawiamy w chłodne miejsce.

Przed spożyciem wstrząsnąć.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .