polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
Czy zdarzyło Ci się przyjść do włoskiej restauracji, otworzyć kartę i zamówić danie na oślep? Myślałeś, że zamawiasz deser, a dostałeś zupę? W celu uniknięcia podobnych pomyłek stworzyliśmy mały słownik italiańskiej kuchni.
Przystawka
Bruschetta (należy wymawiać: brusˈketta) to grzanka natarta oliwą z czosnkiem z różnymi dodatkami. Podaje się ją na przykład z pomidorami i bazylią, czasem z mozzarellą lub innymi dodatkami.
Jeśli Twoją ulubioną przystawką jest tatar, we włoskiej restauracji musisz spróbować prawdziwego carpaccio. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowej wołowiny pokrojonej na bardzo cienkie plastry, ale istnieje również wersja rybna z łososia lub tuńczyka, a także z innych mięs, na przykład z dziczyzny. Carpaccio podaje się z oliwą i przyprawami, czasem z cienko pokrojonym serem.
Zupa
Najbardziej popularną zupą we Włoszech jest minestrone. Jest to typowa zupa jarzynowa, ale nie istnieje sztywny przepis na przyrządzenie tego dania. Gotuje się ją z warzyw sezonowych przede wszystkim z cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i groszku. W zależności od regionu jest podawana z makaronem , ryżem lub grzankami.
Drugie danie
Jak się pewnie domyślacie, w tej części naszego słownika najwięcej powiemy o makaronach. Bogactwo kształtów i smaków poraża, dlatego skupimy się tylko na najważniejszych.
Każdy z nas wie co to jest spaghetti, ale pozostałe makarony dla bezpieczeństwa wolimy nazywać rurkami, kokardkami, świderkami, lub nie mówić o nich wcale. Tymczasem świetną alternatywą dla spaghetti jest cannelloni, czyli makaron w kształcie długiej rurki o średnicy około 3 cm.
Najczęściej podaje się go z nadzieniem ze zmielonej wołowiny z sosem pomidorowym i ziołami. Z wierzchu pokrywa się go serem i zapieka. Kokardki to farfalle, czyli jedna z najpopularniejszych past, którą najczęściej używa się do sałatek na zimno.
Typowym dla kuchni włoskiej jest również makaron penne (należy uważać i wymawiać obydwie litery n, ponieważ pene znaczy po włosku penis!). Ma kształt małych rurek, nad Adriatykiem serwują go z owocami morza lub pesto.
Deser
Czym jest tiramisu nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, na szczęście ten wspaniały deser skradł już serca Polaków dobrych paręnaście lat temu. Stracciatellę też większość z nas zna jako lody waniliowe lub śmietankowe z pokruszonymi kawałeczkami gorzkiej czekolady.
Warto jednak nadmienić, że to nie tylko deser, ponieważ pod nazwą stracciatella kryje się również rodzaj zupy z lanymi kluskami z jajek i parmezanu, dlatego w restauracji, chcąc zamówić lody, należy upewnić się, że zostaniemy dobrze zrozumiani.
Mamy nadzieję, że po naszej lekcji nie będziesz musiał za każdym razem zamawiać pizzy. Życzymy nowych wspaniałych doznań smakowych.