polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Przygotowanie sałatki z tego co się ma w lodówce najbardziej inspiruje człowieka. Przepis jest podany na „oko” i tylko teraz od Was zależy jakie składniki będzie ona miała w sobie i jakie smaki wyczarujecie. Przepis Danuty Rozmys, czytelniczki Faktów Oświęcim.
Swoje przepisy, koniecznie z ilustracją można przesyłać klikając TUTAJ. Co potrzeba?
Na sałatkę: Sałata, 3 jajka, czarne oliwki, pomidor, czerwona papryka, czerwona cebula oraz parmezan starty. Na dresing: oliwa, sól, pieprz czarny, sok z jednej pomarańczy, odrobina octu winnego oraz cukier.
Jak przygotować?
Sałatka Sałatę płuczemy, rwiemy listki na drobne kawałki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub w ósemki. Oliwki kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra, a paprykę w paski. Jajka ugotowane na twardo obieramy, a następnie kroimy w plasterki.
Dresing Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.
Jak podawać?
Sałatkę mieszamy w misce, posypujemy serem parmezan i polewamy dresingiem pomarańczowym. Można podać z grzankami.