KULINARIA. Ziołowe masełka i ich zastosowanie

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   8 października 2013 12:02
Udostępnij

Gotowe masełko nie tylko doskonale sprawdza się na gorącym toście. Gdy trzymasz je w lodowce jest doskonałe do pieczywa, ale nie da się masła czosnkowego jeść na okrągło. Masełka poleca Maria Kwarciak, czytelniczka Faktów Oświęcim.

To co sprawia, że można go stosować do miliona potraw kiedy tylko zechcesz to mrożenie. Wystarczy stworzyć kilka swoich ulubionych kombinacji i zręcznie zapakować masełko w cukierka z folii spożywczej typu stretch i przechowywać w zamrażalniku.

Gdy tylko będzie potrzeba ekstra smaku w swoich potrawach wystarczy odkroić sobie plasterek smakowitego masełka i gotowe.

Co potrzeba?

1/2 kostki masła, skórka z 1 cytryny, 2 papryczki chilli posiekane bardzo drobno, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanej  pietruszki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki suszonych ziół bulionowych oraz wegeta i sól.

Jak przygotować?

Poniżej podane składniki każdych masełek należy wymieszać.

Masełko na ostro

1/2 kostki masła
otarta skórka z 1 cytryny
1 kopiata łyżeczka wegety
1 łyżka pietruszki
1 łyżka szczypiorku
posiekane drobno papryczki chilli
mała łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku

Masełko z polskiego ogrodu

1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka wegety
1 1/2 łyżki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka koperku
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych

Masełko greckie

1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka wegety
1 1/2 posiekanej bazylii
1 łyżka koperku
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych

Do czego można używać masełka?

faszerowanie ryb podczas smażenia / pieczenia / grillowania
jako dodatek do grillowanych / pieczonych/ smażonych warzyw
jako dodatek do sosów
jako dodatek do pieczonych /smażonych mięs
do smażenia jajek (omlet, jajecznica, naleśniki na słono)
do tostów
do zapiekanek
do rolad mięsnych
do podawania razem z kolbą kukurydzy

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo