polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Gotowe masełko nie tylko doskonale sprawdza się na gorącym toście. Gdy trzymasz je w lodowce jest doskonałe do pieczywa, ale nie da się masła czosnkowego jeść na okrągło. Masełka poleca Maria Kwarciak, czytelniczka Faktów Oświęcim.
To co sprawia, że można go stosować do miliona potraw kiedy tylko zechcesz to mrożenie. Wystarczy stworzyć kilka swoich ulubionych kombinacji i zręcznie zapakować masełko w cukierka z folii spożywczej typu stretch i przechowywać w zamrażalniku.
Gdy tylko będzie potrzeba ekstra smaku w swoich potrawach wystarczy odkroić sobie plasterek smakowitego masełka i gotowe.
Co potrzeba?
1/2 kostki masła, skórka z 1 cytryny, 2 papryczki chilli posiekane bardzo drobno, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki suszonych ziół bulionowych oraz wegeta i sól.
Jak przygotować?
Poniżej podane składniki każdych masełek należy wymieszać.
Masełko na ostro
1/2 kostki masła otarta skórka z 1 cytryny 1 kopiata łyżeczka wegety 1 łyżka pietruszki 1 łyżka szczypiorku posiekane drobno papryczki chilli mała łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
Masełko z polskiego ogrodu
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka wegety 1 1/2 łyżki pietruszki 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych
Masełko greckie
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka wegety 1 1/2 posiekanej bazylii 1 łyżka koperku 1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych
Do czego można używać masełka?
faszerowanie ryb podczas smażenia / pieczenia / grillowania jako dodatek do grillowanych / pieczonych/ smażonych warzyw jako dodatek do sosów jako dodatek do pieczonych /smażonych mięs do smażenia jajek (omlet, jajecznica, naleśniki na słono) do tostów do zapiekanek do rolad mięsnych do podawania razem z kolbą kukurydzy