Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat

Redakcja eFO  |   Kulinaria,Turystyka  |   18 października 2019 07:00
Udostępnij

W piątek 15 listopada o godzinie 18 w Oświęcimskim Centrum Kultury odbędzie się spotkanie z Jędrzejem Majką – Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat.

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Czy Marco Polo na pewno dotarł do Chin? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań odpowiem podczas spotkania. Do zobaczenia.

„Z wykształcenia jestem teologiem i dziennikarzem. Moje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczęło się przed laty, kiedy wpłynąłem statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeżdżę, fotografuję, piszę i opowiadam. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznaczam na kolejne wyjazdy” – mówi Jędrzej Majka.

Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. I właśnie o tym jest ta książka. Opowiada w niej o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy Jędrzej przekonał się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynął statkiem do Bosforu.

„Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule – zwany Targiem Egipskim – odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu” – dodaje podróżnik.

Więcej o podróżniku na stronie jedrzejmajka.pl