Kuchnia mojej babci, czyli kluski babci Mani – FOTO

0 Redakcja FO  |   Kulinaria  |   23 października 2019 11:08

W kuchni Wielkiego Domu Kultury w Głębowicach 18 pań z Koła Gospodyń Wiejskich kroiło, gotowało, smażyło, piekło, mieszało i dekorowało.

Kolejny już kurs kulinarny prowadziła Jadwiga Sopicka, instruktorka żywienia. W ciągu czterech godzin uczestniczki spotkania przygotowały 20 potraw. Każda pani otrzymała komplet przepisów oraz wiele dobrych rad.

„W czasie degustacji pani Jadzia przypominała o zasadach przygotowania potraw, z których wiele powstaje z myślą o wegetarianach” – mówi jedna z pań.

Przepis na kluski babci Mani
Co potrzeba?

– 6 małych bułek
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół litra mleka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
– kminek
– 1 duża cebula
– masło do polania.

Jak przygotować?

Bułki pokruszyć na małe kawałki, zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać tyle maki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, żółtko, proszek do pieczenia, sól, trochę kminku, zeszkloną cebulę oraz ubite białko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, formować kulki, obtaczać w mące i wrzucać na osoloną gotująca się wodę. Podawać polane masłem lub sosem.

Smacznego

 

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa