Robert Makłowicz odwiedzi Kęty

Marcin Cichowski  |   Kulinaria,Kultura i rozrywka  |   22 września 2018 15:02
Udostępnij

W niedzielę 30 września podczas Targów Książki Regionalnej Kęty odwiedzi Robert Makłowicz. Będzie opowiadać o swojej pasji do kuchni, dobrego jedzenia i ciekawych historii z przeszłości.

Robert Makłowicz

Urodzony w 1963 roku w Krakowie, jest dziennikarzem, autorem książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.

Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię.  Makłowicz łączył swoje największe pasje: podróże i kuchnię, a efekty jego pracy były bardzo cenione przez widzów.

Poza prowadzeniem reportaży kulinarnych Makłowicz z powodzeniem pisze książki, w których również łączy swoje pasje. W 2010 roku wydał książkę zatytułowaną „Cafe Museum”, za którą rok później otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz. Ponadto napisał jeszcze wiele książek, m.in. „C. K. kuchnia”, „Fuzja smaków”, „Dalmacja. Książka kucharska”.

O pasji do kuchni, historii, również tej osobistej oraz tradycjach kulinarnych C. K. Galicji, na terenie której w XIX w. leżały Kęty będą rozmawiać z gościem Łukasz Gieruszczak i Marta Tylza-Janosz. Spotkanie rozpocznie się w niedzielę 30 września o godzinie 16 w sali widowiskowej Domu Kultury.