OŚWIĘCIM. Małopolska smakuje coraz lepiej

Paweł Wodniak  |   Fakty  |   8 czerwca 2011 16:17
Udostępnij

Kilka tysięcy osób przewinęło się przez Rynek Główny w Oświęcimiu, gdzie po raz pierwszy zorganizowano siódmy półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Do ubiegłego roku imprezę kulinarną przeprowadzano przed Oświęcimskim Centrum Kultury.

Przeniesienie małopolskich kulinariów do serca miasta, na rewitalizację którego władze Oświęcimia nie mają ani pomysłu, ani pieniędzy, festiwalowi wyszło na dobre. Choć pogoda nie sprzyjała przez półfinał przewinęło się, jak twierdzą organizatorzy, kilka tysięcy osób.

Na festiwalu prezentowało swoje przysmaki 23 wystawców z terenu Małopolskie Zachodniej.

– Ten jeden z najlepszych polskich festiwali, promujących tradycyjną żywność, będzie kontynuowany – zapewnił Marek Sowa, marszałek województwa małopolskiego.

W kategorii Ekologiczne Przysmaki I miejsce zdobył kabanos z perliczki przygotowany w Gospodarstwie Ekologicznym Anny i Adama Susków z Bulowic. Najlepszy wśród Tradycyjnych Specjałów był karp zatorski w zalewie octowej, który przyrządzili członkowie Stowarzyszenia Dolina Karpia z Zatora. Elimex Jacka Pabisa z Młoszowej produkuje najsmaczniejszy salceson wiejski, który wygrał w kategorii Smakołyki z Legendą. Jeśli ktoś lubi jeść z menu Jak u Mamy, powinien skosztować polewki w wykonaniu członkiń Koła Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu.

Salceson wiejski Jacka Pabisa zdobył także Grand Prix całego oświęcimskiego półfinału. Druga lokatę wywalczył wspomniany karp zatorski w zalewie octowej, a trzecie miejsce na podium przypadło powidłom ze śliwek z sadu ekologicznego Roberta Tracza z Osieka.

Podczas pokazu gotowania na żywo wyróżniono małopolską polędwiczka faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, serwowaną na sosie z kurek, a wszystko z Restauracji Red House Mariusza Kapały z Oświęcimia.

W jury do smakowania potraw zasiedli Zbigniew Kurleto, z elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Grzegorz Komendarek z serialu „Złotopolscy”, Dariusz Gnatowski, aktor grający m.in. w „Świecie według Kiepskich” oraz Waldemar Klisiak, legendarny polski hokeista.

Małopolski Smak w Oświęcimiu był imprezą nie tylko kulinarną, ale i artystyczno-rozrywkową. Podczas półfinału zaprezentowało się wiele grup i zespołów.

Na zdjęciu: Finaliści oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Smaku. Fot. Organizator

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .