polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
W ramach tegorocznej Jesieni Oświęcimskiej organizatorzy zapraszają do Kuchni Świata na smaki jesieni.
– Na oświęcimskim rynku w niedzielę 25 września uruchomiona zostanie specjalna kuchnia – informuje Marek Tarnowski naczelnik Wydziału Promocji. – Włosi z Cori wspólnie z oświęcimskimi kucharzami przygotują specjalne dania, charakterystyczne dla tej pory roku, będzie też można zobaczyć jak je gotują.
Znane włoskie i polskie potrawy jak: bruscheta, zupa z dyni czy prażone na pewno znajdą wielu amatorów i będą prawdziwą ucztą do smakoszy. Gościem specjalnym Kuchni Świata będzie Michał Bałazy – kulinarny ambasador Polski, a szefem kuchni Sebastian Szromu Schrom.
O strawę dla ducha zadba Teatr Pijana Sypialnia. Kuchnia świata startuje od 12.
Proponowane menu wraz z orientacyjnymi godzinami wydawania dań:
godz. 12.00 – otwarcie kuchni i przygotowywanie dań godz. 13.00 – danie włoskie przygotowane przez kucharzy z Cori godz. 14.00 – zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni godz. 15.00 – prawdziwe prażone pieczone na ognisku godz. 15.30 – leśne grzyby na grzance ze śmietaną sosnową i pudrem z rozmarynu godz. 16.00 – danie kuchni włsokiej przygotowane przez kucharzy z Cori godz. 17.00 – zakończenie wydawania dań i zamknięcie kuchni Koszt dań w granicach 3 zł.
Szef kuchni: Sebastian Szromu Schrom – Restauracja La Rossa
Gość specjalny:
Michał Bałazy – kulinarny ambasador Polski.
W tym dniu od godziny 13 do 18 zabawę uatrakcyjni Teatr Pijana Sypialnia z ciekawym programem artystycznym. Będzie koncert w wykonaniu Filharmonii Pijanej Sypialni pod dyrekcją Daniela Zielińskiego, „Wodewil Warszawski” spektakl w reżyserii Stanisława Dembskiego i Potańcówka przedmiejska. O tę część imprezy zadbało Oświęcimskie Centrum Kultury.
Muzeum Zamek zaprasza od 11 do 17 na wzgórze zamkowe na Targowisko staroci „Rzeczy z duszą”. Gościem piątkowych koncertów będzie zespół Giflof.
Jesień Oświęcimska 2016