Włoskie i polskie smaki podczas Jesieni Oświęcimskiej

Marcin Cichowski  |   Fakty,Kultura i rozrywka  |   22 września 2016 09:23
Udostępnij

W ramach tegorocznej Jesieni Oświęcimskiej organizatorzy zapraszają do Kuchni Świata na smaki jesieni.

– Na oświęcimskim rynku w niedzielę 25 września uruchomiona zostanie specjalna kuchnia – informuje Marek Tarnowski naczelnik Wydziału Promocji. – Włosi z Cori wspólnie z oświęcimskimi kucharzami przygotują specjalne dania, charakterystyczne dla tej pory roku, będzie też można zobaczyć jak je gotują.

Znane włoskie i polskie potrawy jak: bruscheta, zupa z dyni czy prażone na pewno znajdą wielu amatorów i będą prawdziwą ucztą do smakoszy.  Gościem specjalnym Kuchni Świata będzie Michał Bałazy – kulinarny ambasador Polski, a szefem kuchni Sebastian Szromu Schrom.

O strawę dla ducha zadba Teatr Pijana Sypialnia. Kuchnia świata startuje od 12.

Proponowane menu wraz z orientacyjnymi godzinami wydawania dań:

godz. 12.00 – otwarcie kuchni i przygotowywanie dań
godz. 13.00 – danie włoskie przygotowane przez kucharzy z Cori
godz. 14.00 – zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni
godz. 15.00 – prawdziwe prażone pieczone na ognisku
godz. 15.30 – leśne grzyby na grzance ze śmietaną sosnową i pudrem z rozmarynu
godz. 16.00 – danie kuchni włsokiej przygotowane przez kucharzy z Cori
godz. 17.00 – zakończenie wydawania dań i zamknięcie kuchni
Koszt dań w granicach 3 zł.

Szef kuchni:
Sebastian Szromu Schrom – Restauracja La Rossa

Gość specjalny:

Michał Bałazy – kulinarny ambasador Polski.

W tym dniu od godziny 13 do 18 zabawę uatrakcyjni Teatr Pijana Sypialnia z ciekawym programem artystycznym. Będzie koncert w wykonaniu Filharmonii Pijanej Sypialni pod dyrekcją Daniela Zielińskiego, „Wodewil Warszawski” spektakl w reżyserii Stanisława Dembskiego i Potańcówka przedmiejska. O tę część imprezy zadbało Oświęcimskie Centrum Kultury.

Muzeum Zamek zaprasza od 11 do 17 na wzgórze zamkowe na Targowisko staroci „Rzeczy z duszą”. Gościem piątkowych koncertów będzie zespół Giflof.

 

Jesień Oświęcimska 2016