polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Kontrole mięsa i ubojni trwają w całej Małopolsce. Fot. Paweł Wodniak
Kontrole są efektem afery mięsnej ujawnionej przez reporterów „Superwizjera” TVN, którzy pokazali w swoim programie, jak mięso chorych, a nawet padłych krów trafiało do sprzedaży.
„Mięso i jego przetwory są wycofywane z rynku, zgodnie z informacjami umieszczanymi w systemie RASFF” – informuje Agnieszka Szewczyk-Kuty, małopolska wojewódzka lekarz weterynarii.
RASFF, czyli Rapid Alert System for Food and Feed, to System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
„W systemie tym, do którego dostęp mają urzędowe służby bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich UE, są też umieszczane aktualne informacje dotyczące dystrybucji potencjalnie niebezpiecznego mięsa do odbiorców w kraju i za granicą” – tłumaczy urzędniczka.
Wojewódzka lekarz nakazała niezwłocznie przeprowadzić kontrole we wszystkich rzeźniach prowadzących ubój zwierząt i zakładach przetwórczych. Poleciła objąć kontrolami wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii pod kątem prowadzonej przez nich dokumentacji urzędowej.
Sprawdzeniu podlegają także wszystkie nadzorowane podmioty prowadzące działalność w zakresie obrotu zwierzętami, pośrednictwa w tym obrocie, skupu zwierząt, zarobkowego przewozu zwierząt i przewozu zwierząt wykonywanego w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej.