polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Młodzież prezentuje część przygotowanych potraw. Fot. PZ nr 4
Dwukolorowa zupa, zrazy, tortilla, owoce w cieście francuskim, paszteciki, naleśniki z owocami, barszczyk, pieczeń – to tylko kilka z kilkunastu potraw, jakie przygotowali uczniowie oświęcimskiego Ekonomika w ramach podsumowania praktyk zawodowych.
Podsumowanie dotyczyło młodzieży z klas trzecich w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
– Nasi uczniowie uczestniczyli w projekcie Erasmus +. 26 było na praktykach w Niemczech. Pozostała część w hotelach w Małopolsce i na Śląsku. Postanowiliśmy, że zaprezentują, czego się nauczyli – mówi Bogusława Bebak, dyrektor Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu.
– Część praktykowała u szefów kuchni oświęcimskich. Niektórzy są naszymi byłymi uczniami. Na przykład Sebastian Szrom i Krystian Klamka. Dzięki temu nie tracimy kontaktu z absolwentami – dodaje Teresa Frączek, wicedyrektor szkoły.
Młodzi ludzie z klasy kucharskiej przygotowali regionalne potrawy kuchni polskiej i niemieckiej. Z kolei hotelarze zapewnili obsługę – przygotowanie stołów i kelnerstwo.
Zanim uczniowie poddali się ocenie swoich koleżanek i kolegów oraz kadry nauczycielskiej, mogli pochwalić się opiniami, wystawionymi na piśmie przez przedsiębiorców, u których praktykowali.
– Wszyscy pracodawcy bardzo wysoko oceniają ich wiedzę, umiejętności i zaangażowanie w pracę. Często znajdujemy informację, że niejednego pracownika etatowego mogliby zastąpić – cieszy się Bogusława Bebak.
W przedsięwzięciu szkolnym uczestniczyło ponad 50 uczniów. Pracowali w dwu, trzyosobowych grupach. Sami proponowali menu, sami przygotowywali zamówienia. Sposoby podania też były ich indywidualnymi pomysłami.
Podsumowanie praktyk było jednocześnie konkursem. I chociaż wszystkie potrawy były bezsprzecznie wyśmienite, wymogi konkursu nakazywały wybrać te najbardziej wyjątkowe.
Pierwsze miejsce wywalczyły Natalia Dyba, Agata Książek i Katarzyna Grzybek za barszcz czerwony z pasztecikami krucho-drożdżowymi z pieczarkami.
Na drugim miejscu uplasowały się Laura Beiger i Katarzyna Podgórniak za zawijańce z oscypkiem i surówkę z kapusty włoskiej oraz Mateusz Dumalski za jabłka w cieście francuskim.
Trzecią lokatę zdobyły Aleksandra Szulc i Urszula Ślusarczyk, które przygotowały tortillę hiszpańską oraz Karolina Romanek i Natalia Płonka za zrazy zawijane, kluski ziemniaczane i kapustę czerwoną zasmażaną.
Autorem zdjęć i nagrań wideo jest PZ nr 4.