polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Dwóch barmanów z Oświęcimia znalazło się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition.
Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.
Wśród półfinalistów pochodzących z Oświęcimia do Top 30 zakwalifikowali się: pracujący w alter MOLO w Osieku – Krzysztof Ciemiera oraz związany obecnie z krakowskim lokalem Mercy Brown – Aleksander Szota.
W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
Przedstawiamy sylwetki półfinalistów z Oświęcimia:
Krzysztof Ciemiera
Lat 31, za barem od 6 lat
Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w alter MOLO w Osieku. Barmaństwo to dla niego ogromna pasja i sposób na życie. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy, a także uczestnicząc w licznych konkursach, z których zawsze przywozi bagaż wiedzy i inspiracji. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.
Lat 24, za barem od 2 lat
Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w lokalu Mercy Brown w Krakowie. Z wykształcenia jest ratownikiem medycznym, ale miksologia fascynowała go „od zawsze”. Po przejechaniu tysięcy kilometrów przez Europę jako kierowca, postanowił spełnić marzenie o pracy barmana, w której szczególnie ceni kontakt z ludźmi. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.