polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Choroba Hashimoto to inaczej przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Ma charakter autoimmunologiczny, a jej występowanie może mieć różne przyczyny. Ważne są zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe. Choroba wymaga kontroli lekarskiej i przyjmowania leku, ale duże znaczenie ma też dieta. Zapoznaj się z informacjami, które przygotowaliśmy na temat Hashimoto.
W artykule:
Hashimoto jest chorobą endokrynologiczną, ale jej nazwa pochodzi od nazwiska japońskiego chirurga. Hakaru Hashimoto opisał chorobę już w 1912 roku po dokonaniu analizy usuniętych gruczołów tarczowych. Zaobserwował, że doszło do zwłóknienia i zaniku ich miąższu. W przypadku Hashimoto objawy są podobne jak przy niedoczynności tarczycy. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ schorzenie prowadzi właśnie do niedoczynności. Niepokój powinny wzbudzić problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, senność, zmęczenie, apatia.
Może pojawić się nawet depresja. Częstą przypadłością, jaką wywołuje choroba Hashimoto jest też wypadanie włosów oraz przesuszona skóra. Do nierzadkich objawów należy opuchlizna twarzy, która potrafi mocno zmienić jej wygląd. Uczucie zimna, niskie ciśnienie krwi, przybieranie na wadze oraz zaparcia to kolejne symptomy, których nie należy bagatelizować.
Hashimoto przyczyny może mieć w różnych źródłach. Rozwój choroby jest złożony i nie istnieje jednoznaczne wyjaśnienie, dlaczego do niego dochodzi. Natomiast z występowaniem Hashimoto mogą się wiązać zarówno czynniki genetyczne, jak i dotyczące stylu życia. Stres, sięganie po używki, ale też niektóre infekcje mogą sprzyjać rozwojowi schorzenia. Zdarza się, że jego obecność ujawnia się pod wpływem przebycia mononukleozy zakaźnej, świnki, różyczki lub wirusowego zapalenia wątroby typu C. Hashimoto może też być wywołane zakażeniem bakteriami Helicobacter pylori oraz Yersinia enterocolitica.
W chorobie Hashimoto dieta pełni ważną funkcję. Pomaga w uregulowaniu poziomu hormonów tarczycy i łagodzi dolegliwości. Jaka dieta przy Hashimoto jest najlepsza? W codziennym jadłospisie należy umieścić produkty przeciwzapalne. Istotną rolę odgrywa dostarczanie jodu. Trzeba też zwrócić uwagę na odpowiedni poziom żelaza oraz witaminy D w organizmie.
Aby swoje zadanie faktycznie spełniała dieta Hashimoto, przepisy powinny uwzględniać ryby morskie oraz inne produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Roślinne źródła omega-3 to przede wszystkim siemię lniane, nasiona chia i orzechy. Konieczne jest też dostarczanie organizmowi witaminy D. Na stronie https://centrumrespo.pl/dietetyka-kliniczna/hashimoto/ znajdziesz więcej informacji na temat żywienia w Hashimoto.
Hashimoto dieta – czego nie wolno jeść? Przyjęło się przekonanie, że pewnych produktów nie wolno jeść przy tej chorobie. Tymczasem nie jest konieczne ich zupełne wykluczanie, lecz ograniczenie ilości. Zwróć uwagę, jak dużo warzyw kapustnych spożywasz. Kapusta, brokuły, jarmuż, kalafior, kalarepa lub rzepak w nadmiarze nie służą osobom chorującym na Hashimoto przede wszystkim, gdy poziom jodu w organizmie jest niewystarczający. Natomiast zawierają wiele cennych składników, które również są potrzebne. Dlatego nie rezygnuj z nich zupełnie – po prostu jedz sporadycznie.
Co zrobić, aby zdiagnozować Hashimoto – jakie badania wykonać? W pierwszej kolejności zwykle bada się poziom TSH. Podwyższony parametr wskazuje na niedoczynność, która może wiązać się z Hashimoto. Hashimoto – jakie badania jeszcze należy zrobić? Jeżeli dolegliwości wskazują, że istnieje problem z tarczycą, sprawdź poziom anty-TG i anty-TPO. W Hashimoto leczenie jest takie samo jak w przypadku niedoczynności. Lekarz ustala odpowiednie dawkowanie tyroksyny w zależności od wyników badań. Na Hashimoto leki innego rodzaju nie działają. Nie zaleca się przyjmowania np. immunosupresantów.
Pozostaje jeszcze zastanowić się, co oznacza sytuacja: Hashimoto a prawidłowe TSH. Zdarza się, że poziom TSH mieści się w normie, a dolegliwości występują. Wówczas obowiązkowo trzeba sprawdzić poziom wspomnianych antygenów. Niedoczynność tarczycy może rozwinąć się z czasem.