polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Rak jelita grubego jest trzecim (w przypadku mężczyzn) i drugim (w przypadku kobiet) najczęściej występującym nowotworem na świecie, a co roku odnotowuje się prawie milion nowych zachorowań. Specyfika choroby sprawia, że często dochodzi do zbyt późnego rozpoznania, ponieważ nowotwór przez długi czas nie daje żadnych niepokojących oznak.
Bez względu jednak na stadium raka oraz diagnozę trzeba wprowadzić zmiany w diecie i codziennym trybie życia w celu wzmocnienia organizmu, intensyfikacji procesu leczenia oraz zwiększenia szans na wygranie z chorobą.
Zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego zdrowia, zwłaszcza jeśli zdiagnozowano u Ciebie raka jelita grubego. Dieta z dużą ilością świeżych owoców i warzyw dostarczy organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje do walki z chorobą. Pomoże Ci także poczuć się lepiej i utrzymać odpowiednią wagę (nadwaga to jeden z czynników sprzyjających rozwojowi nowotworu).
Jakimi owocami i warzywami uzupełnić swój codzienny jadłospis?
Owoce – morele, pomarańcze, porzeczki, cytrusy, maliny, truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki.
Warzywa – brokuły, brukselka, kalafior i zielone warzywa liściaste są bogate w błonnik, który usprawnia pracę w jelitach.
Ponadto warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa i uzupełniać nimi swoją dietę.
WAŻNE: jadłospis należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, który ewentualnie go zmodyfikuje w oparciu o wywiad z pacjentem i jego aktualny stan zdrowia.
Używki wszelkiego rodzaju – zwłaszcza papierosy i alkohol – to wróg zdrowego trybu życia, dlatego w okresie leczenia i rekonwalescencji należy z nich kategorycznie zrezygnować. Szczególnie że są one jednym z czynników rakotwórczych w przypadku nowotworu jelita grubego.
Te substancje są nie tylko rakotwórcze, ale także utrudniają prowadzenie zdrowego trybu życia, ponieważ osłabiają układ odpornościowy i obciążają organizm. Warto również ograniczyć spożycie kawy – przynajmniej o jedną-dwie filiżanki dziennie – a zamiast niej postawić na zieloną herbatę (bez cukru), która jest kolejnym źródłem antyoksydantów.
Woda jest niezbędna do zdrowego funkcjonowania organizmu, ponieważ stanowi główne źródło nawodnienia, pomagając wypłukiwać toksyny z organizmu. Woda pomaga również utrzymać w zdrowiu układ trawienny, dlatego zaleca się przyjmować ok. 2 litrów płynów dziennie.
Należy jednak pamiętać, że powinna to być przede wszystkim woda – niegazowana lub przegotowana – herbata, soki lub kawa nie spełniają takiej samej roli, więc nie mogą być zaliczane do tej 2-litrowej „puli”. Warto więc mieć zawsze pod ręką butelkę z wodą i systematycznie spożywać ją w ciągu dnia.
Ruch na świeżym powietrzu
Ćwiczenia nie tylko poprawiają zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Ponadto, regularne ćwiczenia pomagają zapobiegać rozwojowi niektórych chorób i wzmacniają organizm. Zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną przez co najmniej 30 minut dziennie.
Aktywność fizyczna nie musi być forsowna, aby przynosiła korzyści. Każda forma ruchu, taka jak praca w ogrodzie, spacer czy joga, jest korzystna dla zdrowia, jeśli jest wykonywana regularnie. Ćwiczenia nie powinny być męczące, lecz relaksujące, więc warto postawić na ten rodzaj, który się lubi: jazda na rowerze, spacer, pływanie itd. Warto postawić na ruch na świeżym powietrzu, co pozwoli lepiej dotlenić organizm, złapać dodatkową dawkę witaminy D i odstresować się.
Regularne ćwiczenia nie tylko poprawiają funkcjonowanie organizmu, ale również regulują wagę czy wpływają na lepszy sen, a to z kolei przekłada się na lepszą regenerację organizmu.
Zdrowa dieta i aktywny tryb życia mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego lub jego nawrotu, jeśli choroba została już u Ciebie zdiagnozowana. Zalecenia te mogą również pomóc w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia czy zmniejszeniu wagi.
Niektóre z korzyści płynących ze zmiany diety i stylu życia mogą pojawić się dopiero po kilku miesiącach, jednak systematyczność jest kluczem do zdrowia. Pamiętaj jednak, aby wszystkie zmiany skonsultować ze swoim lekarzem, który na podstawie Twojego stanu zdrowia, może je zmodyfikować (np. zmniejszyć intensywność wysiłku fizycznego).
W ramach programu „Krok w stronę zdrowia. Program badań przesiewowych raka jelita grubego” można wykonać bezpłatne badania kolonoskopowe w znieczuleniu. Program realizowany jest przy wsparciu środków finansowych z Unii Europejskiej, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020, dotacji celowej z budżetu krajowego oraz wkładu własnego ZZOZ w Wadowicach.
Więcej informacji na temat kwalifikacji do programu, a także treści edukacyjnych na stronie www.kolonoskopiawadowice.pl
Źródła:
http://onkologia.org.pl/nowotwory-zlosliwe-jelita-grubego-c18-21/
Dietoprofilaktyka raka jelita grubego – Via Medica Journals (PDF)