Uczniowie WZS w Zatorze mistrzami w przyrządzaniu karpia – FOTO

Marcin Cichowski  |   Edukacja,Kultura i rozrywka  |   26 września 2019 09:00
Udostępnij

Na łowisku w Podolszu odbyła się kolejna duża impreza karpiowa – Zatorskie Żniwa Karpiowe. Uczniowie WZS w Zatorze okazali się mistrzami kucharskimi.

Podczas wydarzenia jak co roku zorganizowano Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. Jury z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oceniło pięć drużyn.

„Wśród elity znaleźli się uczniowie Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, którzy przygotowali karpia marynowanego w kiszonej cytrynie a także ziemniaczek grilowany z sałatką z sezamem czarnym” – informują organizatorzy.

Wielozawodowy Zespół Szkół reprezentowali Dominika Dzidek i Julia Klaja, które zajęły pierwsze miejsce w organizowanym konkursie kulinarnym.

Podczas imprezy na scenie wystąpili Zespół Same Swoje z Przeciszowa, Zespół Ludowy Radoczanki z Gminy Tomice, Marżoretki i Cheerleaderki z Polanki Wielkiej, Zespół Śpiewaczy Podolszanka z Podolsza, solistki z GOK Spytkowice, Oriestrra Dęta z Brzeźnicy i Orkiestra Dęta z Głębowic.

„Na uczestników imprezy czekało wiele atrakcji w tym stoiska z produktami tradycyjnymi, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, warsztaty kulinarne, stoiska rękodzielnicze i wiele innych” – dodają organizatorzy.

 

 

Najnowsze realizacje wideo