polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Podczas wydarzenia jak co roku zorganizowano Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. Jury z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oceniło pięć drużyn.
„Wśród elity znaleźli się uczniowie Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, którzy przygotowali karpia marynowanego w kiszonej cytrynie a także ziemniaczek grilowany z sałatką z sezamem czarnym” – informują organizatorzy.
Wielozawodowy Zespół Szkół reprezentowali Dominika Dzidek i Julia Klaja, które zajęły pierwsze miejsce w organizowanym konkursie kulinarnym.
Podczas imprezy na scenie wystąpili Zespół Same Swoje z Przeciszowa, Zespół Ludowy Radoczanki z Gminy Tomice, Marżoretki i Cheerleaderki z Polanki Wielkiej, Zespół Śpiewaczy Podolszanka z Podolsza, solistki z GOK Spytkowice, Oriestrra Dęta z Brzeźnicy i Orkiestra Dęta z Głębowic.
„Na uczestników imprezy czekało wiele atrakcji w tym stoiska z produktami tradycyjnymi, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, warsztaty kulinarne, stoiska rękodzielnicze i wiele innych” – dodają organizatorzy.