Zakwas z kapusty w diecie – jakie ma właściwości?

Materiał sponsorowany  |   Kulinaria,Styl życia  |   25 marca 2024 09:53
Udostępnij

Zakwas z kapusty kiszonej nieustannie zyskuje na popularności, czemu trudno się dziwić. Nie dość, że jest cennym źródłem witamin, minerałów i probiotyków, to w dodatku wyróżnia się niepowtarzalnym i wyrazistym smakiem. Picie już jednej szklanki tego produktu może bardzo korzystnie wpłynąć na działanie naszego organizmu. Dlaczego jeszcze warto mieć go zawsze w lodówce? Sprawdźmy.

Zakwas z kapusty – właściwości

Zakwas z kiszonej kapusty i jego właściwości znane są już od pokoleń. Nasze babcie doceniały jego wkład we wsparcie układu immunologicznego, jak również trawiennego. Co więcej – jeszcze przed tym, jak świat dowiedział się o istnieniu probiotyków!

Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a wśród nich takie jak m.in. błonnik, białko, wit. A, K, C i B6. Zatrzymajmy się na chwilę na witaminie C. Dobrej jakości zakwas zawiera jej spore ilości, często nawet aż niemalże 37 mg/100 ml. Spożywanie go jest więc solidnym zastrzykiem energii. Wszystko dlatego, że wit. C wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu metabolizmu energetycznego. 

Picie go to także solidny zastrzyk kwasu foliowego, wapnia, manganu, żelaza i magnezu. Dochodzą jeszcze polifenole, czyli silne przeciwutleniacze, jak również związki siarki. 

Zakwas z kapusty jest równie zdrowy, jak sama kiszona kapusta. Trzeba jednak wiedzieć, że nie można stawiać znaku równości między nim, a sokiem z tego warzywa – mimo, że mają zbliżony smak i właściwości. Powód? Sok otrzymywany jest na skutek tłoczenia kiszonej kapusty, natomiast zakwas jest esencją, która jest naturalnym wynikiem fermentacji.  

Picie zakwasu z kapusty kiszonej to wsparcie dla organizmu. Działa on jak probiotyk i wspomaga nasz układ immunologiczny. 

5 powodów dla których warto pić zakwas z kiszonej kapusty?

Zakwas z kapusty właściwości prozdrowotne ma niezwykle wielokierunkowe, jeśli chodzi o wpływ na nasz organizm.

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na to, że jest to produkt bogaty w żywe kultury bakterii probiotycznych. Wbrew pozorom prawidłowa praca jelit i całego układu pokarmowego pozytywnie wpływa na działanie organizmu na wielu płaszczyznach.

Zakwas z kapusty warto mieć w swojej spiżarce również z uwagi na to, że wykazuje się niskim indeksem glikemicznym. Tym samym z powodzeniem może stanowić zdrowe uzupełnienie diety dla osób chorujących na cukrzycę, ale nie tylko. Jeśli chcemy kompleksowo dbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi, picie zakwasu to świetna alternatywa np. dla słodkich napojów.

Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że jesienią czy zimą trudno o świeże warzywa i owoce, a zwłaszcza te, które będą stanowić wartościowe uzupełnienie naszego jadłospisu. Ponadto na wiele z nich trzeba czekać do rozpoczęcia sezonu. Co prawda mamy do dyspozycji mrożonki czy też produkty puszkowane, jednak kiszonki, w tym również zakwas z kapusty, wygrywają z nimi korespondencyjny pojedynek na wartości odżywcze.

Za postawieniem na kiszonki przemawia również to, że nie sposób się nimi znudzić. Kiszone warzywa znakomicie spisują się jako dodatki do dań głównych czy też przekąski między posiłkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się ich wyjątkowym smakiem w sałatkach czy pastach na kanapki. Warto również docenić moc zakwasu z białej kapusty, który nie dość, że gasi pragnienie, to w dodatku podbija kubki smakowe i dostarcza naszemu organizmowi nie tylko probiotyków, ale także wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Kiszonki wbrew pozorom są rarytasem nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Potrafią podkręcić smak wielu potraw, do których mali smakosze często nie mają zbyt wielkiego zaufania. Kiszone warzywa to doskonały pomysł np. na podwieczorek. Nie trzeba również przekonywać, że to dla ich ogromny zastrzyk właściwości prozdrowotnych wspierających ich rozwój.

Zakwas z kiszonej kapusty – jak go pić?

Zakwas z kiszonej kapusty najlepiej jest pić na zimno. Z powodzeniem można go wykorzystać także jako dodatek do zup, ale uwaga! Należy dodać go pod koniec gotowania, aby nie stracił swoich cennych właściwości. Bardzo istotne jest to, aby spożywać go regularnie.

Rekomendowane spożycie zakwasu z białej kapusty dla dzieci wynosi: 

  • od 1 roku życia (1-2 łyżki),
  • od 2 roku życia (4-5 łyżek i więcej).

Rekomendowane spożycie zakwasu z białej kapusty dla osób dorosłych:

  • ½ szklanki. 

Czy są przeciwwskazania do picia zakwasu z kapusty?

O ile picie zakwasu z kapusty niesie ze sobą szereg korzyści dla organizmu, o tyle nie zawsze jego spożycie jest wskazane. Przede wszystkim nie jest on wskazany dla osób, które wykazują nadwrażliwość na kiszonki i produkty fermentowane. Wśród towarzyszących jej objawów należy wymienić m.in. wzdęcia, nudności, ból brzucha jak również problemy z trawieniem.

Zakwas ten nie jest także polecany osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym – w tym cierpiącym na zespół jelita wrażliwego (IBS). Kolejnym przeciwwskazaniem jest refluks żołądkowo-przełykowy. Spożycie zakwasu może nasilić objawy.

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .