Kokosowe kulki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest dziś coraz bardziej popularna w kuchni. Pasuje zarówno do dań na słono jak i na słodko. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, a nawet leczniczych.
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej to zdrowy zamiennik kulek Rafaello.
Co potrzeba?
Pół szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka, 3 łyżki miodu, 120 gram wiórek kokosowych, 1 łyżka masła, aromat migdałowy – kilka kropel, migdały – całe lub krojone w paski.
Jak przygotować?
Kaszę płuczemy najpierw pod zimną, później przelewamy wrzącą wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! Jeśli kasza będzie zbyt rzadka, kulki nie wyjdą). Po ugotowaniu blendujemy.
Na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 gram) na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, łyżkę masła, kilka kropel aromatu migdałowego, miód. Jeszcze raz blendujemy.
Masę nabieramy łyżeczką, do środka dodajemy migdał i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 gram). Kulki schładzamy w lodówce. Wychodzi około 25 sztuk.