Chleb na żurku

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   14 sierpnia 2016 23:32
Udostępnij

Nie ma jak domowe pieczywo. Mam wiele sprawdzonych przepisów, a to jest jeden z nich.

Ciekawym składnikiem jest, jak sama nazwa wskazuje, żurek – płynny. Przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak jak to w przypadku pieczywa musimy trochę odczekać, by ciasto wyrosło. Ale opłaca się.

Co potrzeba?

500 gram mąki pszennej, 75 gram mąki z pełnego przemiału, 75 gram mąki żytniej razowa – 75 gram, 30 gram drożdży, 350 ml żurku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki słonecznika, 1,5 łyżki siemienia lnianego.

Jak przygotować?

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy ciasto (jak jest zbyt twarde może dodać odrobinę więcej żurku płynnego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie znów wyrabiamy krótką chwilę, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 45-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego.

 

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .